Ciasteczka z pistacjami i białą czekoladą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
170g cukru trzcinowego | |
260g mąki pszennej | |
200g masła | |
1 jajko | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
1łyżeczka sody | |
1/2łyżeczki soli | |
100g białej czekolady | |
garść pokruszonych pistacji |
Wskazówki
1.
Palone masło
Rozpuść masło w garnuszku, podgrzewaj na małym ogniu kilka minut, aż zrobi się złotobrązowe i zacznie orzechowo pachnieć. Zostaw do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Ostudzone masło przełóż do miski, dodaj cukier, ubijaj mikserem ok. 1 minutę. Dodaj jajko, ekstrakt, sodę i sól. Wsyp mąkę, połącz krótko mikserem lub wymieszaj łyżką, dorzuć pistacje i pokrojoną w kosteczkę czekoladę, wmieszaj dokładnie w ciasto.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie ciasteczek
Z ciasta ulep kulki i poukładaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pamiętaj o zachowaniu odstępów między ciasteczkami. Piecz ok. 8 minut lub do momentu, aż ciasteczka się zarumienią na brzegach. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je na kilka minut na blaszce, aż stwardnieją i z łatwością będzie można je przełożyć na talerz.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz