Waniliowe muffiny z lemon curd

30 minut

medium

ok. 16 babeczek

Przedstawiam Wam jeden z najpyszniejszych wypieków, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Od razu widać, że nieskromne z nich babeczki, fryzura śmietanowa, zakręcona, zdobiona posypką ze skórki cytrynowej, ale to jedynie zachęta, by poznać je bliżej.
Jeśli ulegniecie pokusie i wejdziecie w tę znajomość, odkryjecie bogate wnętrze i przepadniecie. Powabna babeczka otworzy się dla Was na całego, ujawniając złoty środek; akuratne połączenie smaków i struktur. Babeczka zapewni Wam wrażenia od słodkich przez kwaśne, od bardziej wyrazistych do subtelnych. Zadba o to, by na razie nie mieć pokus zdradzać jej z innymi smakami babeczek. U mnie zadziałało, czekam na okazję do powtórki. 

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
200g mąki pszennej
150g cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia
półłyżeczki sody
półłyżeczki soli
skórka z jednej cytryny
2łyżeczki ekstraktu z wanilii
110ml oleju
125ml maślanki
2 jajka
Krem śmietanowy:
100ml śmietany kremówki 30%
130g serka kremowego (Philadelphia, Twój Smak)
1łyżka cukru pudru
Lemon curd (z przepisu rozkoszny.pl)
sok i skórka z dwóch cytryn
1/2łyżeczki soli
3 jajka
120g zimnego masła
120g cukru

Directions

1.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier i ubij mikserem. Dodaj sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, olej, maślankę i mąkę z proszkiem i sodą. Połącz mikserem.
Mark as complete
2.
Pieczenie babeczek
Masę wyłóż do foremek na muffiny, na ok. 3/4 wysokości foremek. Włóż do piekarnika i piecz ok. 18 minut, do suchego patyczka. Upieczone pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
3.
Przygotowanie lemon curdu
Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku, dodaj sok i skórkę z cytryn, wymieszaj i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, zacznij blendować, dodając po kawałeczku masło. Przełóż do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki.
Mark as complete
4.
Nadziewanie babeczek
W każdej babeczce odkrój łyżeczką sam czubek, wydrąż dziurkę w środku i przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego nałóż trochę lemon curdu. Górę babeczek udekoruj kremem śmietanowym przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdób skórką z cytryny. Przepis na krem śmietanowy poniżej.
Mark as complete
5.
Krem śmietanowy
Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, dodaj do śmietany, wymieszaj. Jeśli nie używasz kremu od razu, włóż go do lodówki.
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *