Waniliowe muffiny z lemon curd
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
200g mąki pszennej | |
150g cukru | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
półłyżeczki sody | |
półłyżeczki soli | |
skórka z jednej cytryny | |
2łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
110ml oleju | |
125ml maślanki | |
2 jajka | |
Krem śmietanowy: | |
100ml śmietany kremówki 30% | |
130g serka kremowego (Philadelphia, Twój Smak) | |
1łyżka cukru pudru |
Lemon curd (z przepisu rozkoszny.pl)
sok i skórka z dwóch cytryn | |
1/2łyżeczki soli | |
3 jajka | |
120g zimnego masła | |
120g cukru |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier i ubij mikserem. Dodaj sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, olej, maślankę i mąkę z proszkiem i sodą. Połącz mikserem.
Mark as complete
2.
Pieczenie babeczek
Masę wyłóż do foremek na muffiny, na ok. 3/4 wysokości foremek. Włóż do piekarnika i piecz ok. 18 minut, do suchego patyczka. Upieczone pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
3.
Przygotowanie lemon curdu
Jajka roztrzep z cukrem i solą w garnku, dodaj sok i skórkę z cytryn, wymieszaj i zacznij podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, zacznij blendować, dodając po kawałeczku masło. Przełóż do słoika, a gdy ostygnie schowaj do lodówki.
Mark as complete
4.
Nadziewanie babeczek
W każdej babeczce odkrój łyżeczką sam czubek, wydrąż dziurkę w środku i przy pomocy łyżeczki lub rękawa cukierniczego nałóż trochę lemon curdu. Górę babeczek udekoruj kremem śmietanowym przy pomocy rękawa cukierniczego i ozdób skórką z cytryny.
Przepis na krem śmietanowy poniżej.
Mark as complete
5.
Krem śmietanowy
Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, dodaj do śmietany, wymieszaj. Jeśli nie używasz kremu od razu, włóż go do lodówki.
Mark as complete
Dodaj komentarz