Czekoladowe muffiny z kremem kinder bueno
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
300g mąki pszennej | |
120g cukru | |
3łyżeczki proszku do pieczenia | |
255ml mleka | |
100ml oleju | |
1 jajko | |
2łyżki kakao | |
tabliczka mlecznej czekolady |
Krem kinder bueno (wg przepisu Sugarlady)
150g mlecznej czekolady | |
40g nutelli | |
40g masła orzechowego | |
1 opakowanie kinder bueno (2 batoniki) - opcjonalnie | |
300ml śmietanki 30% | |
250g mascarpone |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta
Piekarnik nastaw na 200 stopni C. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W oddzielnej połącz mleko, jajko i olej. Dodaj do suchych składników, wymieszaj łyżką lub mikserem, dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie babeczek
Powykładaj ciasto do papierowych foremek na muffiny, na ok 2/3 wysokości foremki. Przełóż do blaszki na muffiny i piecz ok 15 - 17 minut, do suchego patyczka. Gotowe muffiny udekoruj kremem przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżki. Przepis na krem jest poniżej.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie kremu kinder bueno
Do miski włóż połamaną na kostki czekoladę, dodaj nutellę i masło orzechowe. W garnku lekko podgrzej śmietankę, ma być letnia. Zalej nią zawartość miski, wymieszaj, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc. Rano dodaj zimne mascarpone oraz (ewentualnie) bardzo drobno posiekane batoniki.
Krem ubijaj mikserem, aż zgęstnieje. Potrwa to kilka minut.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz