Mazurek lub tarta z mango curd i bezą

45 minut

medium

5 mini tart lub jedna standardowa tarta

W mazurkach odnajduję wiele uroku, zaś w ich smaku dużo lepkości i słodyczy, zwykle po nie nie sięgam. Ale aby podtrzymać tradycję piekę coś na jego kształt, coś równie uroczego, wiosennego, lecz w smaku o wiele subtelniejszego.
Przedstawiam Wam mazurka/tartę z mango curd i bezą. Bardzo soczysty jest to wypiek, wypełniony orzeźwiającym i słodkim mango, a zwieńczony chrupiącą bezą, o tak!
A jeśli chodzi o wybór formy, pełna dowolność, jak widzicie, ja upiekłam w prostokątnej formie, a ciastem, które zostało wypełniłam formy na mini tarty. 

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
200g zimnego masła
250g mąki pszennej krupczatki
100g mielonych migdałów
30ml śmietany 18%
2 żółtka
40g cukru pudru
Beza:
2 białka jajek
100g drobnego cukru
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
Mango curd
420g pulpy z mango (z puszki lub 2 dojrzałe owoce)
30ml soku z cytryny
3 żółtka
90g cukru
30g mąki ziemniaczanej
35g zimnego masła

Directions

1.
Mango curd
W garnku połącz pulpę, cukier, żółtka, sok z cytryny, zmiksuj. Podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mąkę wymieszaj w misce z dwiema łyżkami zimnej wody. Garnek zdejmij z ognia, dodaj rozrobioną mąkę, zblenduj, połóż znowu na małym ogniu, gotuj i mieszaj co jakiś czas, masa powinna zgęstnieć, pilnuj, by się nie zagotowała. Pod koniec zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, zblenduj. Przełóż do słoika, pozostaw do wystygnięcie i włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Mark as complete
2.
Kruche ciasto
Wymieszaj mąkę z cukrem i mielonymi migdałami, dodaj żółtka, masło i śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto, utwórz kulkę, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Mark as complete
3.
Pieczenie kruchego ciasta
PIekarnik nagrzej do 200 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę *, wylepiając spód i ranty formy. Ponakłuwaj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na kilka minut. Spód podpiecz w piekarniku przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zmniejsz temp. do 180 stopni C.
Mark as complete
4.
Beza
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę. Ubijaj chwilę do uzyskania błyszczącej, zwartej masy
Mark as complete
5.
Całość
Na podpieczony spód rozłóż mango curd, na niego wyłóż bezę, możesz użyć rękawa cukierniczego, by stworzyć fikuśną fryzurkę lub rozłożyć łyżką po całości. Włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut, aż beza się zrumieni.
Mark as complete
Notes
* Ja użyłam formy 10 x 34 cm, a ciastem które zostało wylepiłam foremki na mini tarty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *