Mazurek lub tarta z mango curd i bezą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
200g zimnego masła | |
250g mąki pszennej krupczatki | |
100g mielonych migdałów | |
30ml śmietany 18% | |
2 żółtka | |
40g cukru pudru | |
Beza: | |
2 białka jajek | |
100g drobnego cukru | |
1łyżeczka mąki ziemniaczanej |
Mango curd
420g pulpy z mango (z puszki lub 2 dojrzałe owoce) | |
30ml soku z cytryny | |
3 żółtka | |
90g cukru | |
30g mąki ziemniaczanej | |
35g zimnego masła |
Wskazówki
1.
Mango curd
W garnku połącz pulpę, cukier, żółtka, sok z cytryny, zmiksuj. Podgrzewaj kilka minut na małym ogniu, co chwilę mieszając. Mąkę wymieszaj w misce z dwiema łyżkami zimnej wody. Garnek zdejmij z ognia, dodaj rozrobioną mąkę, zblenduj, połóż znowu na małym ogniu, gotuj i mieszaj co jakiś czas, masa powinna zgęstnieć, pilnuj, by się nie zagotowała. Pod koniec zdejmij z ognia, dodaj pokrojone na kawałeczki zimne masło, zblenduj. Przełóż do słoika, pozostaw do wystygnięcie i włóż do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Oznacz jako zrobione
2.
Kruche ciasto
Wymieszaj mąkę z cukrem i mielonymi migdałami, dodaj żółtka, masło i śmietanę, zagnieć dłońmi ciasto, utwórz kulkę, owiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie kruchego ciasta
PIekarnik nagrzej do 200 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę *, wylepiając spód i ranty formy. Ponakłuwaj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na kilka minut. Spód podpiecz w piekarniku przez ok. 20 minut, aż się lekko zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika zmniejsz temp. do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
4.
Beza
Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, a na koniec mąkę. Ubijaj chwilę do uzyskania błyszczącej, zwartej masy
Oznacz jako zrobione
5.
Całość
Na podpieczony spód rozłóż mango curd, na niego wyłóż bezę, możesz użyć rękawa cukierniczego, by stworzyć fikuśną fryzurkę lub rozłożyć łyżką po całości. Włóż do piekarnika i zapiekaj ok. 20 minut, aż beza się zrumieni.
Oznacz jako zrobione
Uwagi
* Ja użyłam formy 10 x 34 cm, a ciastem które zostało wylepiłam foremki na mini tarty.
Dodaj komentarz