Babeczki dyniowe z serkiem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
260 g mąki pszennej | |
100 g cukru brązowego lub trzcinowego | |
140 g cukru białego | |
1 łyżeczka sody | |
pół łyżeczki soli | |
1 płaska łyżka mieszanki przypraw (przepis niżej) | |
100 ml oleju | |
400 g puree z dyni | |
2 jajka | |
3/4 łyżki ekstraktu z wanilii | |
opcjonalnie: groszki z białej czekolady lub drobno pokrojona biała czekolada | |
Mieszanka przypraw: | |
4 łyżeczki cynamonu | |
2 łyżeczki mielonego imbiru | |
pół łyżeczki gałki muszkatołowej |
Mieszanka z serka
200 g serka kremowego | |
30 g cukru pudru | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
1 żółtko jajka |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.
Do miski wsyp mąkę, sodę, mieszankę przypraw i sól, wymieszaj. Do oddzielnej miski włóż puree z dyni, ekstrakt z wanilii, jajka, olej, cukier brązowy i biały, wymieszaj mikserem. Przełóż masę do suchych składników, krótko połącz mikserem. Jeśli dodajesz białą czekoladę, wmieszaj ją łyżką w masę. Masę powykładaj do foremek na babeczki.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Serek, cukier puder, żółtko i ekstrakt połącz mikserem. Powykładaj po łyżeczce masy serowej na wierzch babeczek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź, tworząc maziaje.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie babeczek
Babeczki piecz przez ok. 18-20 minut, do suchego patyczka.
*Jeśli zostanie Ci masa serowa, możesz ją wykorzystać jako nadzienie do naleśników. Ponieważ masa zawiera surowe żółtko, naleśniki zapiecz lub podsmaż na oleju.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz