Pieczona feta, figi, wingrona
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
200 g sera feta | |
4 figi | |
2 - 3 gałązki ciemnych winogron (najlepiej bezpestkowych) | |
3 łyżki oliwy z oliwek | |
1-2 łyżeczki miodu | |
sól (może być gruboziarnista) | |
pieprz | |
opcjonalnie posiekane solone pistacje |
Wskazówki
1.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C.
Na środku naczynia żaroodpornego ułóż ser, dookoła porozkładaj przekrojone na pół figi oraz ułóż gałązki winogron. Całość skrop oliwą i miodem, posól, popieprz. Piecz ok. 20-25 minut, aż ser się zarumieni i będzie bardzo miękki, rozpadający się pod widelcem. Na koniec możesz dodać posiekane pistacje. Zajadaj z bagietką lub chlebem.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz