Sałatka z pieczoną dynią, figami, kozim serem i innymi pysznościami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
roszponka | |
1 duży lub 2 mniejsze upieczone buraki | |
1/4 niedużej dyni hokkaido | |
ser kozi (użyłam takiego pod postacią rolady) | |
garstka malin | |
2 figi | |
kilka orzechów włoskich |
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek | |
2 łyżeczki soku z cytryny | |
2 łyżeczki miodu gryczanego | |
sól i pieprz |
Wskazówki
1.
Na początek to, co wymaga piekarnika:
Dynię pokrój na kawałki, możesz pokroić ją w paski, księżyce, a nawet byle jak, nie obieraj ze skóry. Przełóż na papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 -25 minut, aż będzie miękka. Na ostatnie 7-10 minut dołóż pokrojone w ćwiartki figi.
Gdy dynia lekko przestygnie, obierz ze skórki i pokrój na kwadraty lub mniejsze kawałki.
Oznacz jako zrobione
2.
'Najtrudniejsza' część za nami, wystarczy wszystko poukładać:
Składniki dressingu wymieszaj w miseczce.
Umytą roszponkę rozłóż na talerzach. Na niej poukładaj pokrojone w cienkie paski buraki, następnie dynię, figi, pokruszony kozi ser, maliny i orzechy.
Całość polej dressingiem.
Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz