Sałatka z pieczoną dynią, figami, kozim serem i innymi pysznościami

30 minut

super proste

2 osoby

Och Jesieni, takaś Ty deszczowa ostatnio. Ale mam pomysł, jak Cię rozweselić. Wykładam na talerz kolory, które skrywasz. Purpurę buraków, soczysty pomarańcz pod postacią dyni, wspomnienie lata różowymi malinami, a pomiędzy te piękne barwy wplatam smaki, z którymi mi się kojarzysz – ser kozi, orzechy włoskie i miód gryczany. 

No, taką Cię lubię.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
roszponka
1 duży lub 2 mniejsze upieczone buraki
1/4 niedużej dyni hokkaido
ser kozi (użyłam takiego pod postacią rolady)
garstka malin
2 figi
kilka orzechów włoskich
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki miodu gryczanego
sól i pieprz

Wskazówki

1.
Na początek to, co wymaga piekarnika:
Dynię pokrój na kawałki, możesz pokroić ją w paski, księżyce, a nawet byle jak, nie obieraj ze skóry. Przełóż na papier do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 -25 minut, aż będzie miękka. Na ostatnie 7-10 minut dołóż pokrojone w ćwiartki figi. Gdy dynia lekko przestygnie, obierz ze skórki i pokrój na kwadraty lub mniejsze kawałki.
Oznacz jako zrobione
2.
'Najtrudniejsza' część za nami, wystarczy wszystko poukładać:
Składniki dressingu wymieszaj w miseczce. Umytą roszponkę rozłóż na talerzach. Na niej poukładaj pokrojone w cienkie paski buraki, następnie dynię, figi, pokruszony kozi ser, maliny i orzechy. Całość polej dressingiem. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *