Ciasto marchewkowe z kremem z palonego masła II

50 minut

proste

Tortownica

Ciasto marchewkowe zalicza się do moich wypiekowych ulubieńców. Wilgotne, mięciutkie, aromatyczne. Pyszne samo w sobie, ale w połączeniu z klasykiem – kremem z serka śmietankowego staje się jeszcze wspanialsze. A da się je uwspanialić jeszcze bardziej. Wmiksując do kremu palone masło, które daje orzechowość i coś takiego, co trudno nazwać, wspaniałość po prostu.

Spróbujcie! To połączenie jest dla siebie stworzone. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
260 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cynamonu
220 g cukru
145 ml oleju
3 jajka
240 g startej marchewki
+ posiekane orzechy włoskie lub pekany
Krem
50 g cukru pudru
240 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak)
120 g masła
2 łyżki mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Mikserem utrzyj olej z cukrem, po chwili zacznij dodawać jajka, jedno po drugim. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i cynamon i taką mieszankę zacznij stopniowo dodawać do masy, cały czas miksując. Odłóż mikser, dodaj marchewkę i wmieszaj ją dokładnie łyżką. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w temp 190 stopni z termoobiegiem. Pozostaw do wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
2.
Krem:
Masło rozpuść w garnku, często mieszając gotuj kilka chwil, aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo (uwaga, aby nie przypalić masła, cały czas miej je na oku). Przełóż do miski i włóż na 10-15 minut do zamrażalnika. Do schłodzonego masła dodaj serek i ubij mikserem przez ok. 2 minuty. Dodaj wanilię i cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę, na koniec wlej mleko i ubij do połączenia składników. Krem rozsmaruj na cieście i ozdób orzechami.
Oznacz jako zrobione
Uwagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *