Ciasteczka z czekoladą i nerkowcami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 170g cukru trzcinowego | |
| 260g mąki pszennej | |
| 200g masła | |
| 1 jajko | |
| 1łyżeczka sody | |
| 1/2łyżeczki soli | |
| 100g ciemnej czekolady | |
| garść nerkowców |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier, ubijaj mikserem ok. 1 minutę. Dodaj jajko, mąkę, sodę i sól. Wymieszaj. Czekoladę i nerkowce pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do ciasta, dokładnie wymieszaj.
Mark as complete
2.
Pieczenie ciasteczek:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi twórz z ciasta kulki i poukładaj na blaszce, zachowując wyraźne odstępy.
Piecz ok. 8 minut, aż ciastka zarumienią się na bokach. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż lekko przestygną i stwardnieją i dopiero wtedy je zdejmij.
Ja utworzyłam większe kulki, by mieć duże ciacha i wyszło ok. 12 ciastek, pieczone na dwie tury.
Mark as complete

Skąd taki ciemny kolor? Robiłam je, są pyszne, ale kolor wyszedł mi jasny.