Ciasteczka z czekoladą i nerkowcami

20 minut

proste

ok. 12 ciastek

Te ciasteczka to marzenie każdego ciasteczkowego potwora.
Chrupiące, obficie wypełnione kawałkami czekolady i nerkowców.
Myślisz sobie, zjem jedno i wystar…, ale Twoja ręka już sięga po kolejne.
Trudno im się oprzeć i szkoda by było się opierać, bo są wspaniałym doświadczeniem.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
170g cukru trzcinowego
260g mąki pszennej
200g masła
1 jajko
1łyżeczka sody
1/2łyżeczki soli
100g ciemnej czekolady
garść nerkowców

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier, ubijaj mikserem ok. 1 minutę. Dodaj jajko, mąkę, sodę i sól. Wymieszaj. Czekoladę i nerkowce pokrój na mniejsze kawałki, dorzuć do ciasta, dokładnie wymieszaj. 

Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie ciasteczek:
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi dłońmi twórz z ciasta kulki i poukładaj na blaszce, zachowując wyraźne odstępy. 
Piecz ok. 8 minut, aż ciastka zarumienią się na bokach. Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż lekko przestygną i stwardnieją i dopiero wtedy je zdejmij. 
Ja utworzyłam większe kulki, by mieć duże ciacha i wyszło ok. 12 ciastek, pieczone na dwie tury.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *