Aromatyczna pieczona marchewka z pietruszką, kaparami i pistacjami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
500 g marchewki | |
4 i pół łyżki oliwy z oliwek | |
3/4 łyżeczki mielonego kuminu | |
1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej | |
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu | |
3 łyżki posiekanej natki pietruszki | |
1 łyżka posiekanych kaparów | |
2 łyżki posiekanych solonych pistacji | |
2 łyżeczki sezamu |
Wskazówki
1.
Przygotowanie marchewek
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C.
Marchewki obierz i pokrój w słupki lub w mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 i pół łyżki oliwy z oliwek z kuminem, solą i pieprzem. Obtocz marchewki dokładnie w mieszance. Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piecz ok. 40 minut, do miękkości, ale tak, by marchewki pozostały jędrne.
Oznacz jako zrobione
2.
W czasie, gdy pieczą się marchewki:
Posiekane kapary, pietruszkę i pozostałe 2 łyżki oliwy wymieszaj w misce.
Na patelni podpraż pistacje i sezam.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość:
Upieczoną marchewkę wyjmij z piekarnika, dodaj do niej mieszankę kaparowo-pietruszkową i wymieszaj.
Przełóż do miski, całość posyp pistacjami i sezamem. Gotowe!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz