Bajgle tureckie
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
700 g mąki pszennej + do podsypania | |
250 ml wody o temp. ok. 43 stopni C | |
250 ml mleka w temp. pokojowej | |
8 g suszonych drożdży | |
2 łyżki cukru | |
1 duże jajko w temp. pokojowej | |
2 łyżeczki soli | |
3 łyżki oleju |
Dodatkowo
sezam | |
roztrzepane jajko |
Directions
1.
Przygotowanie rozczynu
Mleko, wodę, cukier i drożdże dokładnie wymieszaj w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
Mark as complete
2.
Przygotowanie ciasta
W oddzielnej misce połącz mąkę z solą, jajkiem i olejem. Dodaj drożdżowy rozczyn, całość wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać ciasto dłońmi, w razie potrzeby podsypuj mąką. Ciasto powinno być gładkie, może pozostać jedynie lekko kleiste. Gotowe przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.
Mark as complete
3.
Zwijanie
Wyrośnięte ciasto podziel na 10 części. Z każdej z nich uformuj wałek, złóż go na pół i skręć w spiralę, utwórz okrąg, zlepiając końce.
Mark as complete
4.
Pieczenie
Gotowe bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie włóż je do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz ok. 20 minut, do zrumienienia.

Mark as complete
Dodaj komentarz