Burgery z kotletem z buraka i chutney z cebuli i jabłka

30 minut

proste

4 osoby

Burak stroni od cebuli, a cebula doń się czuli’, trochę utemperowałam buraka, ścierając go na tarce, żeby okazał cebuli nieco miłości. Cebula też się poprawiła, bowiem wie, że bywa zbyt ostra, dlatego wymieszała się z jabłkiem, by być bardziej słodka. Od razu obrosła w piórka i nabrała złocistych rumieńców. W takiej odsłonie spodobała się burakowi i wylądowali razem na bielutkiej, jogurtowo-chrzanowej pierzynce. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
100g nieugotowanej kaszy jaglanej
2 duże upieczone lub ugotowane buraki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1/2łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 jajko
sól, pieprz
olej rzepakowy
2łyżeczki tartego chrzanu
4łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli
Chutney z cebuli i jabłka
1 jabłko
1 cebula
3łyżki czerwonego octu winnego
2łyżki miodu
olej rzepakowy

Wskazówki

1.
Przygotowanie kotletów
Kaszę ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Buraki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cebulę drobno pokrój i podsmaż chwilę na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziarna kopru ugnieć w moździerzu. Wszystkie składniki połącz, dodaj jajko, sól i pieprz. Rękoma formuj płaskie kotlety i smaż je na niewielkiej ilości oleju, możesz je również upiec w piekarniku. Składniki na sos wymieszaj w misce (chrzan, jogurt i sól).
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie chutney
Aby przygotować chutney, pokrój cebulę w piórka, a jabłka pokrój w kostkę. Podsmaż cebulę na oleju, po chwili dodaj jabłka, ocet, miód i gotuj przez ok. 20 minut, aż konsystencja będzie lekko przypominać dżem. Pamiętaj, by co jakiś czas zamieszać, jeśli będzie się przypalać, dodaj odrobinę wody.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
A teraz najprzyjemniejsze, układanie wszystkiego po kolei na bułce. Na spodzie bułki rozsmaruj sos chrzanowy, ułóż buraczanego kotleta, roszponkę, chutney, pokrojone ogórki i gotowe.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *