Ciasteczka z karmelem i czekoladą
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 i 1/4szklanki mąki pszennej | |
1/2łyżeczki proszku do pieczenia | |
100g gorzkiej czekolady | |
pokrojony w kosteczkę karmel z tego przepisu | |
100g masła w temp. pokojowej | |
1/2szklanki cukru trzcinowego | |
1 jajko |
Karmel
4 łyżki cukru | |
1 i 1/2łyżki miodu | |
2łyżki masła | |
8łyżek śmietanki 30% | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Karmel
Masło i śmietankę podgrzej w garnku, aż masło się rozpuści. W drugim garnku połącz cukier z miodem i podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając. Gotuj około 6 minut, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie ostrożnie i powoli wlewaj śmietankę z masłem. Całość zacznie intensywnie bulgotać i pryskać, dlatego uwaga, bo bardzo gorące. Mieszając co jakiś czas, gotuj przez około 10 minut, w międzyczasie dodaj szczyptę soli. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze chwilę, aż przestaną tworzyć się bąbelki. Odstaw do wystygnięcia. Następnie przelej masę na talerzyk wyłożony papierem do pieczenia i wstaw do lodówki lub jeśli Ci się spieszy do zamrażalnika i poczekaj, aż całość stwardnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Ciasteczka
Masło pokrój w drobną kostkę i ubijaj wraz z cukrem na puszysty krem, pod koniec dodaj jajko i ubijaj jeszcze przez chwilę. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dołóż do kremu. Połącz wszystko łyżką, a na koniec delikatnie wmieszaj pokrojoną w drobną kostkę czekoladę oraz karmel.
Rękoma formuj nieduże kulki, lekko spłaszcz i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując odstępy między ciasteczkami.
Piecz w 180 stopniach przed około 10 minut (brzegi ciasteczek powinny być lekko zarumienione).
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz