Ciasto marchewkowe z kremem z palonego masła II
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
260 g mąki pszennej | |
1 łyżeczka sody | |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia | |
1,5 łyżeczki cynamonu | |
220 g cukru | |
145 ml oleju | |
3 jajka | |
240 g startej marchewki | |
+ posiekane orzechy włoskie lub pekany |
Krem
50 g cukru pudru | |
240 g serka śmietankowego (np. Philadelphia, Twój Smak) | |
120 g masła | |
2 łyżki mleka | |
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta
Mikserem utrzyj olej z cukrem, po chwili zacznij dodawać jajka, jedno po drugim.
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek i cynamon i taką mieszankę zacznij stopniowo dodawać do masy, cały czas miksując. Odłóż mikser, dodaj marchewkę i wmieszaj ją dokładnie łyżką. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 40 minut w temp 190 stopni z termoobiegiem. Pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
2.
Krem:
Masło rozpuść w garnku, często mieszając gotuj kilka chwil, aż zacznie brązowieć i pachnieć orzechowo (uwaga, aby nie przypalić masła, cały czas miej je na oku). Przełóż do miski i włóż na 10-15 minut do zamrażalnika. Do schłodzonego masła dodaj serek i ubij mikserem przez ok. 2 minuty. Dodaj wanilię i cukier puder, ubijaj jeszcze chwilę, na koniec wlej mleko i ubij do połączenia składników.
Krem rozsmaruj na cieście i ozdób orzechami.
Mark as complete
Dodaj komentarz