Drożdżówki z serkiem i jabłkiem

1 godzina 45 minut

medium

10 bułeczek

Dobrze jest mieć drożdżówkę w zanadrzu, by w razie pięknej pogody umilić sobie czas spędzany na ławce w parku. Zapas można zamrozić, a przewidziawszy nazajutrz spacer, wieczorem rozmrozić.
Czekając na rabarbar, do cna wykorzystuję owoce chłodnych miesięcy i drożdżówki wypełniam jabłkami. I wraz z hojną dawką kruszonki byłoby już pysznie, ale dobroci mi mało, więc owoce ułożyłam na białej pierzynce z kremowego serka i wanilii. Och, zdecydowanie jabłuszkom było tam wygodnie, wpasowały się smakiem i kontrastem w konsystnecji, one lekko chrupiące, a serek rozpływający się w ustach. Przepadłam! Polecam z całego serca <3

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
450g mąki pszennej
200ml mleka
60g miękkiego masła
2 jajka
70g cukru
20g świeżych drożdży
Kruszonka:
50g masła
100g mąki pszennej
60g cukru trzcinowego
Prażone jabłka i waniliowy serek
1kg jabłek
20g masła
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
200g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak)
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
30g cukru pudru

Directions

1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Mark as complete
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki. W czasie, gdy wyrasta ciasto przygotuj jabłka.
Mark as complete
3.
Przygotowanie prażonych jabłek
Obierz jabłka. Pokrój je w kostkę. W dużym garnku rozpuść masło, dodaj skórkę z cytryny i cynamon, chwilę podsmaż, dodaj jabłka i szczyptę soli, zamieszaj. Praż jabłka ok. 40 minut, co jakiś czas mieszając, aż jabłka zmiękną i delikatnie zaczną się rozpadać. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na waniliowy serek (serek, ekstrakt i cukier puder).
Mark as complete
4.
Całosc
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kilkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Wyłóż do niego serową masę, następnie jabłka, całość obsyp hojnie kruszonką. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie brzegi bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *