Drożdżówki z serkiem, morelami, kruszonką i pistacjami

1 godzina 45 minut

średnie

10 bułeczek

Drożdżówki tak dobre, bo mają złote serce. Zawdzięczają je moreli ułożonej na waniliowym serku i ukrytej pod kruszonką i słonymi pistacjami. Takie obiecujące wnętrze otulone jest puszystym ciastem drożdżowym. Wystarczy się wgryźć, by znaleźć się tam, gdzie świeci słońce, kwitnie jaśmin i pachnie domem i masłem.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
450g mąki pszennej
200ml mleka
60g miękkiego masła
2 jajka
70g cukru
20g świeżych drożdży
Kruszonka:
50g masła
100g mąki pszennej
60g cukru
Pozostałe składniki
kilka moreli
posiekane pistacje
200 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
30 g cukru pudru

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie waniliowego serka
Serek, ekstrakt i cukier połącz trzepaczką lub mikserem. Morele przekrój na pół.
Oznacz jako zrobione
4.
Całość
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kilkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Wyłóż do niego serową masę, następnie ułóż połowę moreli, całość obsyp kruszonką i pistacjami. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie brzegi bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *