Drożdżówki z serkiem, morelami, kruszonką i pistacjami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
450g mąki pszennej | |
200ml mleka | |
60g miękkiego masła | |
2 jajka | |
70g cukru | |
20g świeżych drożdży | |
Kruszonka: | |
50g masła | |
100g mąki pszennej | |
60g cukru |
Pozostałe składniki
kilka moreli | |
posiekane pistacje | |
200 g serka śmietankowego (Philadelphia, Twój smak) | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
30 g cukru pudru |
Wskazówki
1.
Przygotowanie cista na bułki
Rozkruszone drożdże wsyp do miseczki. Dodaj dwie łyżeczki cukru, 100 ml lekko podgrzanego mleka i 50g mąki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, cukier, mleko, jajka, zamieszaj. Dodaj gotowy rozczyn, zamieszaj i po chwili zacznij zagniatać rękoma ciasto. Ugniataj kilka minut, a pod koniec dodaj pokrojone masło, w razie potrzeby podsyp mąką. Zagniataj, aż ciasto będzie dość elastyczne i gładkie. Jeśli będzie lekko kleiste - to nic. Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie kruszonki
W garnku rozpuść masło, zdejmij z palnika, dodaj mąkę i cukier, wymieszaj, przełóż do woreczka foliowego i włóż do lodówki.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie waniliowego serka
Serek, ekstrakt i cukier połącz trzepaczką lub mikserem.
Morele przekrój na pół.
Oznacz jako zrobione
4.
Całość
Wyrośnięte ciasto na bułki podziel na ok. 10 części. Z każdej uformuj kilkę, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przy pomocy szklanki zrób na środku wgłębienie. Wyłóż do niego serową masę, następnie ułóż połowę moreli, całość obsyp kruszonką i pistacjami. Przykryj bułeczki ścierką i odstaw na 30 minut. Po tym czasie brzegi bułek posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz ok. 15 minut, do zrumienienia.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz