Gofry z Liège
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 340 g mąki pszennej | |
| 7 g suszonych drożdży | |
| szczypta soli | |
| 1 łyżka cukru brązowego | |
| 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
| 85 ml letniego mleka | |
| 3 jajka | |
| 215 g rozpuszczonego masła, przestygniętego | |
| 1 szklanka cukru perlistego |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i wanilię. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Przykryj ścierką i odstaw na 90 minut.
Po tym czasie dodaj cukier perlisty, wmieszaj go łyżką w ciasto.
Mark as complete
2.
Smażenie gofrów:
Gofrownicę natłuść olejem, tylko przed pierwszym smażeniem. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smaż chwilę, aż gofry będą rumiane.
Polecam zjadać z gęstym jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego!
Mark as complete

Dodaj komentarz