Gofry z Liège
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
340 g mąki pszennej | |
7 g suszonych drożdży | |
szczypta soli | |
1 łyżka cukru brązowego | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
85 ml letniego mleka | |
3 jajka | |
215 g rozpuszczonego masła, przestygniętego | |
1 szklanka cukru perlistego |
Wskazówki
1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i wanilię. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Przykryj ścierką i odstaw na 90 minut.
Po tym czasie dodaj cukier perlisty, wmieszaj go łyżką w ciasto.
Oznacz jako zrobione
2.
Smażenie gofrów:
Gofrownicę natłuść olejem, tylko przed pierwszym smażeniem. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smaż chwilę, aż gofry będą rumiane.
Polecam zjadać z gęstym jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz