Gofry z Liège

90 minut - czas wyrastania + 10 minut - smażenie

proste

12 gofrów

Dziś są moje urodziny, a więc tradycyjnie zapraszam na poczęstunek.

Wybrałam to, czym dogadzać sobie lubię najbardziej, mianowicie pysznym śniadaniem.
Raczę Was, Szanownych Gości wyjątkowymi goframi, zdecydowanie świątecznymi.

To belgijskie gofry z Liège. Od tradycyjnych gofrów różnią się tym, że powstają z ciasta drożdżowego, są maślane, nie flaczeją po kilku chwilach, a pozostają kształtne i chrupiące. To, co przede wszystkim je wyróżnia to solidna dawka cukru perlistego, który dodaje się przed samym smażeniem, co sprawia, że gofry się karmelizują, nabierają złocistego koloru i bogatszego smaku. 

Niechaj i tak mi się dzieje w życiu, jak za sprawą dodania cukru perlistego!

*Po usmażeniu gofrów gofrownicę dobrze jest wyczyścić zalewając kratki na kilka chwil gorącą wodą, aby cukier się rozpuścił. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
340 g mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
85 ml letniego mleka
3 jajka
215 g rozpuszczonego masła, przestygniętego
1 szklanka cukru perlistego

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, drożdże, cukier i sól wymieszaj w dużej misce. Dodaj jajka, roztopione masło, mleko i wanilię. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą. Przykryj ścierką i odstaw na 90 minut. Po tym czasie dodaj cukier perlisty, wmieszaj go łyżką w ciasto.
Oznacz jako zrobione
2.
Smażenie gofrów:
Gofrownicę natłuść olejem, tylko przed pierwszym smażeniem. Rozgrzej gofrownicę. Nakładaj po dużej łyżce ciasta na środek gofrownicy i smaż chwilę, aż gofry będą rumiane. Polecam zjadać z gęstym jogurtem i świeżymi owocami. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *