Hummus z cytryną i karczochami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika | |
| 1 ząbek czosnku | |
| 85 g tahini | |
| 1 łyżeczka mielonego kuminu | |
| skórka starta z jednej cytryny | |
| sok z połowy cytryny (lub nieco więcej, jeśli cytryna jest mała) | |
| ok. 100 ml zimnej wody | |
| sól, pieprz | 
Do podania:
| oliwa | |
| karczochy w zalewie (ze słoika) | |
| posiekana natka pietruszki | |
| skórka z cytryny | 
Directions
			
				1.			
				
					
			
			Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok i skórkę z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj wodę i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'. 
Przełóż hummus do miski, na środku poukładaj karczochy (na tym etapie polecam podgrzać hummus z karczochami przez chwilę w piekarniku, na ciepło smakuje jeszcze wyborniej).
Podając skrop oliwą, ozdób skórką z cytryny i pietruszką. Smacznego!
										
					
						
						Mark as complete
					
				
		
															
		
		
Dodaj komentarz