Hummus z cytryną i karczochami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika | |
1 ząbek czosnku | |
85 g tahini | |
1 łyżeczka mielonego kuminu | |
skórka starta z jednej cytryny | |
sok z połowy cytryny (lub nieco więcej, jeśli cytryna jest mała) | |
ok. 100 ml zimnej wody | |
sól, pieprz |
Do podania:
oliwa | |
karczochy w zalewie (ze słoika) | |
posiekana natka pietruszki | |
skórka z cytryny |
Wskazówki
1.
Przygotowanie:
Do miski przełóż ciecierzycę, tahini, czosnek, kumin, sok i skórkę z cytryny, dodaj sól i pieprz. Składniki połącz blenderem. Dodaj wodę i ponownie zblenduj. Sprawdź, czy konsystencja Ci odpowiada, jeśli hummus jest za gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Idealna konsystencja jest wtedy, gdy hummus jest aksamitny i nie jest 'zbity'.
Przełóż hummus do miski, na środku poukładaj karczochy (na tym etapie polecam podgrzać hummus z karczochami przez chwilę w piekarniku, na ciepło smakuje jeszcze wyborniej).
Podając skrop oliwą, ozdób skórką z cytryny i pietruszką. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz