Jagodzianki – ulubiony przepis

2,5h

medium

ok. 15 jagodzianek

Zaglądam do środka, a tam skarbiec pełen ciemnych koralików. Ulegam pokusie, a na moich zębach i palcach zostają ślady zbrodni. Niczego nie żałuję, planuję wkrótce kolejny napad.

To najlepsze jagodzianki, jakie robiłam, a chyba nawet jakie jadłam 😳
Jagód daję do środka tyle, by było ich dużo, ale nie wypełniam nimi bułeczek po same brzegi. Ciasto jest tak pyszne, że i nad nim warto się pochylić. Jest delikatne i sprężyste. 
Za kilka dni powtórka, wykorzystam sezon do cna!

Na podstawie przepisu https://krytykakulinarna.com/

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
600 g mąki pszennej
300ml mleka
120g masła
50g świeżych drożdży
150g cukru
6 żółtek
1 jajko (do posmarowania jagodzianek)
Kruszonka:
50g masła
100g mąki pszennej
60g cukru
Nadzienie
500g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki drobnego cukru*

Directions

1.
Rozczyn
Drożdże wkrusz do miski, dodaj 150 ml lekko podgrzanego mleka i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Mark as complete
2.
Ciasto
Masło rozpuść i pozostaw do wystygnięcia. Cukier połącz mikserem z żółtkami, ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj pozostałe 150 ml mleka, rozczyn z drożdży, utarte z cukrem żółtka i masło. Czas na zagniecenie ciasta. Będzie ono bardzo kleiste, dlatego najlepiej użyć do tego robota, da sobie z nim radę także thermomix. Ustaw czas wyrabiania na 7 minut. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na 1,5h.
Mark as complete
3.
Kruszonka
Masło rozpuść w garnku na małym ogniu. Doprowadź do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i robić się złotobrązowe, uważaj, by nie spalić masła. Zostaw do wystygnięcia. Następnie połącz je z mąką i cukrem i wstaw do lodówki.
Mark as complete
4.
Nadzienie
Składniki na nadzienie połącz w misce. * Ilość cukru możesz spróbować dopasować do słodyczy jagód. Różnie może się trafić, jeśli chodzi o kwaskowość owoców.
Mark as complete
5.
Składanie
Wyrośnięte ciasto przełóż na podsypany mąką blat. Ciasto znacznie opadnie, to normalne. Podziel je na ok. 15 części. Każdą z nich rozwałkuj na okrągły, dość cienki placek. Na środek wyłóż ok. 2 łyżki nadzienia. Przeciwległe dłuższe boki ciasta sklej ze sobą, tworząc takiego pierożka, a końcówki podwiń pod ciasto. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do dołu. Przykryj ściereczką i zostaw na 15 minut.
Mark as complete
6.
Pieczenie
Jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp hojnie kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół). Piecz ok. 20 minut, aż jagodzianki zaczną się rumienić. Smacznego!
Mark as complete

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *