Scones z borówkami

25 minut

proste

6 bułeczek

Mam dziś dla Was bułeczki, które upieczecie sobie w kilkanaście minut. Są to angielskie bułeczki scones, do których dodałam świeże borówki. Można by rzec, że scones to opcja dla leniwych, którym ani nie chce się piec prawdziwych bułek ani iść do sklepu. Ja uważam inaczej, to wybór prawdziwych smakoszy, którzy sięgają po nieoczywiste. 

*Inspiracja https://whatshouldieatforbreakfasttoday.com/

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
225 g mąki pszennej
pół łyżeczki soli
50 g zimnego masła
40 g cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
120 g jogurtu greckiego
kilka/kilkanaście świeżych borówek
1 jajko + odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)

Wskazówki

1.
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozetrzyj je w palcach z zawartością miski, tak jakbyś przygotowywał/a kruszonkę. Następnie dodaj jogurt i cukier, wymieszaj łyżką. W trakcie mieszania dodaj borówki i bardzo delikatnie wmieszaj je w ciasto. Dłońmi zagnieć ciasto. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na gruby placek o grubości ok. 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawaj okręgi i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdej bułeczki posmaruj mieszanką jajka i mleka. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *