Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 570 g mąki pszennej | |
| 65 g cukru | |
| 12 g suszonych drożdży | |
| 1 jajko | |
| 5 g mielonego kardamonu | |
| 265 ml mleka | |
| 110 g miękkiego masła | |
| szczypta soli |
Nadzienie
| 120 g miękkiego masła | |
| 100 g cukru brązowego | |
| 10 g mielonego kardamonu | |
| Syrop cukrowy: | |
| 50 g cukru | |
| 50 g wody | |
| Dodatkowo: | |
| płatki migdałowe | |
| cukier perlisty | |
| 1 jajko | |
| łyżka mleka |
Directions
1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut.
Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, kardamon i sól. Wymieszaj. Dodaj rozczyn z mleka i drożdży, zamieszaj łyżką. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto, gdy jajko połączy się z resztą, dodaj masło pokrojone na kawałki. Zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie przywierało do blatu. W razie potrzeby na początku zagniatania podsypuj mąką. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na 30 minut.
Mark as complete
2.
Przygotowanie nadzienia
Miękkie masło, cukier i kardamon połącz mikserem.
Mark as complete
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Równomiernie rozsmaruj na nim kardamonowe nadzienie. Złap za krótszy bok prostokąta i złóż ciasto do połowy, następnie złap za drugi bok i pokryj nim całość. Rozwałkuj delikatnie ciasto. Pokrój je w paseczki. Każdy pasek skręć, a następnie zwiń w ślimakową roladkę.
Trudno jest opisać proces składania ciasta i zwijania bułeczek, więc odsyłam Cię do filmików, których jest pełno w internecie, pokazujących dokładnie, jak zwijać kardemummabullare.
Mark as complete
4.
Pieczenie
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 40 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
W misce wymieszaj jajko z łyżką mleka, posmaruj mieszanką wierzch bułeczek i posyp płatkami migdałowymi. Bułeczki piecz ok 12-15 minut, do zrumienienia. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj do całkowitego roztopienia cukru. Od razu po upieczeniu bułeczek posmaruj je syropem cukrowym i posyp cukrem perlistym.
Mark as complete

Dodaj komentarz