Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

2 godziny

średnie

ok. 15 bułeczek

Jesień uczy mnie tego, by mniej narzekać, a więcej doceniać. Sprowadzając trudy w postaci ochłodzenia i zmiany aury jednocześnie zdaje się, jakby nakazywała: odpocznij, podumaj, daj sobie czas. 

Jeszcze trochę się buntując, przyzwyczajona do wymagania od siebie i swojego życia, staram się brać tę lekcję do serca. Wzdycham nad jesiennymi naukami, nie przychodzi mi łatwo bycie tu i teraz. Ale mam przed sobą całą jesień, długie wieczory, drobne przyjemności, pyszne wypieki, ulubione piosenki. Będę próbować. 

Z łatwością przychodzi mi za to dumanie nad fikuśnymi kardamonowymi bułeczkami.
Ich zapach otula cały dom. Taką perfumą otoczona odrywam po kawałeczku maślanego ciasta i tylko tym zajmę się przez najbliższych kilka minut, bo zaczynają mi się lepić palce. Oddana całkowicie kardamonowej bułeczce z pewnością jestem tu i teraz. Tylko jedna myśl ucieka mi w przyszłość, a mianowicie czy sięgnąć po kolejną?

 

Źródło przepisu na ciasto: www.nordickitchenstories.co.uk

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
570 g mąki pszennej
65 g cukru
12 g suszonych drożdży
1 jajko
5 g mielonego kardamonu
265 ml mleka
110 g miękkiego masła
szczypta soli
Nadzienie
120 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego
10 g mielonego kardamonu
Syrop cukrowy:
50 g cukru
50 g wody
Dodatkowo:
płatki migdałowe
cukier perlisty
1 jajko
łyżka mleka

Wskazówki

1.
Przygotowanie cista
Mleko lekko podgrzej w garnku (ma być jedynie letnie) dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw na kilka minut. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier, kardamon i sól. Wymieszaj. Dodaj rozczyn z mleka i drożdży, zamieszaj łyżką. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto, gdy jajko połączy się z resztą, dodaj masło pokrojone na kawałki. Zagniataj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i nie będzie przywierało do blatu. W razie potrzeby na początku zagniatania podsypuj mąką. Przełóż ciasto do miski, przykryj ścierką i odstaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie nadzienia
Miękkie masło, cukier i kardamon połącz mikserem.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijanie bułeczek
Ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt. Równomiernie rozsmaruj na nim kardamonowe nadzienie. Złap za krótszy bok prostokąta i złóż ciasto do połowy, następnie złap za drugi bok i pokryj nim całość. Rozwałkuj delikatnie ciasto. Pokrój je w paseczki. Każdy pasek skręć, a następnie zwiń w ślimakową roladkę. Trudno jest opisać proces składania ciasta i zwijania bułeczek, więc odsyłam Cię do filmików, których jest pełno w internecie, pokazujących dokładnie, jak zwijać kardemummabullare.
Oznacz jako zrobione
4.
Pieczenie
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykryj ścierką i zostaw na 40 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W misce wymieszaj jajko z łyżką mleka, posmaruj mieszanką wierzch bułeczek i posyp płatkami migdałowymi. Bułeczki piecz ok 12-15 minut, do zrumienienia. W tym czasie przygotuj syrop cukrowy. Wymieszaj wodę z cukrem i gotuj do całkowitego roztopienia cukru. Od razu po upieczeniu bułeczek posmaruj je syropem cukrowym i posyp cukrem perlistym.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *