Korzenne ciasteczka
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
115 g masła w temp. pokojowej | |
180 g mąki pszennej | |
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | |
1 jajko | |
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej | |
1/2 łyżeczki soli | |
70 g cukru brązowego | |
75 g kremu korzennego ( np. Lotus Biscoff) | |
10-15 ciasteczek korzennych (Lotus Biscoff, Speculoos) | |
kilka kosteczek białek czekolady lub groszki białej czekolady |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta
Masło i krem korzenny ubij mikserem na aksamitną masę. Dodaj cukier i dalej miksuj, ok. 4 minut, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie puszysta, gładka masa. Dodaj jajko, zmiksuj.
Do masy przesiej mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodaj sól. Połącz chwilę mikserem.
Dodaj połamane na mniejsze kawałki ciasteczka i białą czekoladę. Wmieszaj łyżką.
Mark as complete
2.
Pieczenie ciasteczek
Z ciasta utwórz kilka ciasteczkowych kulek (możesz je powybierać łyżką do lodów), lekko je spłaszcz i poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj o zachowaniu wyraźnych odstępów). W wierzch kulek możesz dodatkowo powciskać kawałki ciasteczek korzennych i czekolady. Włóż blaszkę do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 150 stopni C.
Następnie piecz ciastka 15 - 20 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić po bokach. Po wyciągnięciu mogą być jeszcze chwilę miękkie, ale po chwili stwardnieją.
Mark as complete
Dodaj komentarz