Mini marchewkowe ciasta z kremem
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
200g mąki pszennej | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
półłyżeczki sody | |
szczypta soli | |
100g cukru trzcinowego | |
1łyżeczka cynamonu | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
2 jajka | |
115ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek | |
1 i pół szklanki startej marchewki (ok. 2 marchewki) | |
orzechy włoskie, pistacje do dekoracji |
Krem śmietankowy
200g serka śmietankowego | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
30g cukru pudru |
Directions
1.
Ciasto marchewkowe
W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon.
W oddzielnej misce połącz mikserem jajka z cukrem, stopniowo dodawaj olej, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Dodaj startą marchewkę i wmieszaj ją łyżką. Przełóż masę do suchych składników i wymieszaj łyżką.
Mark as complete
2.
Pieczenie ciasta
Przełóż ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na blacie do wystygnięcia.
Mark as complete
3.
Przygotowanie kremu i składanie ciast
Składniki na krem połącz mikserem.
Gdy ciasto wystygnie za pomocą rantu do ciasta lub szklanki powykrawaj okręgi. Połowę okręgów z ciasta marchewkowego posmaruj kremem, przykryj nieposmarowanymi okręgami i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Mark as complete
Notes
*Użyłam formy 24 cm x 24. Jeśli chcesz podwoić ilość składników, by wyszło więcej marchewkowych okręgów użyj większej formy. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto w keksówce będzie ono wymagało dłuższego cxasu pieczenia, wówczas piecz je ok 40-45 minut.
Dodaj komentarz