Mini marchewkowe ciasta z kremem

40 minut

medium

4 mini ciasta lub 1 keksówka

Ciasto marchewkowe z przepisu, który jest na blogu od dawien dawna, ale tutaj prezentuje się w iście świątecznym wydaniu. No bo cóż za wrażenie robi ot zwykła prostokątna forma keksu, na niedzielę, owszem, wrażenie bardzo apetyczne.
Ale od święta można pokusić się o dodanie nieco elegancji, więc zamieniłam tradycyjną postać ciasta marchewkowego na mini porcje okrągłej pyszności. A oto co ją cechuje: wilgotność, delikatność, jesienna nuta cynamonu i wanilii przełamana świeżością śmietankowego kremu. No po prostu zjawiskowa prostota, moja ulubiona!
W takim, czy mimo wszystko tradycyjnym, keksowym kształcie smak i kolory marchewkowego ciasta wprost wyśmienicie odnajdą się na wielkanocnym stole. 

Reviews

Ingredients:

Adjust Servings
200g mąki pszennej
1łyżeczka proszku do pieczenia
półłyżeczki sody
szczypta soli
100g cukru trzcinowego
1łyżeczka cynamonu
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
115ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
1 i pół szklanki startej marchewki (ok. 2 marchewki)
orzechy włoskie, pistacje do dekoracji
Krem śmietankowy
200g serka śmietankowego
1łyżeczka ekstraktu z wanilii
30g cukru pudru

Directions

1.
Ciasto marchewkowe
W dużej misce połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon. W oddzielnej misce połącz mikserem jajka z cukrem, stopniowo dodawaj olej, na koniec dodaj ekstrakt z wanilii. Dodaj startą marchewkę i wmieszaj ją łyżką. Przełóż masę do suchych składników i wymieszaj łyżką.
Mark as complete
2.
Pieczenie ciasta
Przełóż ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw na blacie do wystygnięcia.
Mark as complete
3.
Przygotowanie kremu i składanie ciast
Składniki na krem połącz mikserem. Gdy ciasto wystygnie za pomocą rantu do ciasta lub szklanki powykrawaj okręgi. Połowę okręgów z ciasta marchewkowego posmaruj kremem, przykryj nieposmarowanymi okręgami i posmaruj wierzch kremem. Udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
Mark as complete
Notes
*Użyłam formy 24 cm x 24. Jeśli chcesz podwoić ilość składników, by wyszło więcej marchewkowych okręgów użyj większej formy. Jeśli natomiast chcesz upiec ciasto w keksówce będzie ono wymagało dłuższego cxasu pieczenia, wówczas piecz je ok 40-45 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *