Pączki z kremem pistacjowym

2 godziny

średnie

ok. 13 pączków

Pączki to dla mnie smak nostalgii. Mam takie wspomnienie, jedno z moich ulubionych. Zimowe popołudnie i ciepła atmosfera w domu, bo przyjechali na kilka dni dziadkowie. Ukochany dziadek ogląda skoki narciarskie, a babcia wystawia świeżo upieczone pączki na paterze. Prezentowały się królewsko, duże, puszyste, ciężkie od marmolady, a jednocześnie lekkie jak chmurka, jedne kusiły błyszczącym lukrem, inne puszczały oko spod posypki z cukru pudru. I to z pewnością były najlepsze pączki w moim życiu i jedno z najpiękniejszych popołudni. 

Nie dorównam babci w pączkach, ale muszę przyznać, że radzę sobie i tak całkiem nieźle. Na tegoroczny Tłusty Czwartek wybrałam rozpustne nadzienie w moim ulubionym smaku – pistacjowym. Dzięki niemu pączki stanęły na podium tuż obok babcinych, są wyborne! 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
500g mąki pszennej
12g suszonych drożdży
2 jajka
2 żółtka
60g roztopionego masła
50g cukru
200ml letniego mleka
1łyżka spirytusu
olej do smażenia
Krem pistacjowy
100g pasty z pistacji 100%
200g białej czekolady

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj drożdże, cukier i jajka. Jedną ręką zacznij zagniatać ciasto, drugą dolewaj na zmianę masło i letnie mleko. Na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Ugniataj ciasto rękoma ok. 15-20 minut. Będzie dość luźne i tak jest w porządku. Powinno jednak pod koniec ugniatania w miarę odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie ciasta
Po tym czasie ciasto podziel na ok. 60g kulki, utwórz z nich kształtne bułeczki i ułóż na blacie podsypanym mąką. Zostaw na 30 minut.
Oznacz jako zrobione
3.
Smażenie
W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Kontroluj temp. oleju, pączki powinny być smażone w temp. ok. 175 stopni C. Możesz też sprawdzić gotowość oleju, wrzucając na próbę kawałek ciasta na pączki, jeśli zaczną tworzyć się wokół niego bąbelki i będzie delikatnie brązowieć, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Wkładaj pączki ostrożnie do garnka (ja wrzucam 3-4 pączki) i smaż z każdej strony po 1,5-2 minuty. Przełóż na ręcznik papierowy, a po chwili obtocz w drobnym cukrze.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadzienie
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej pastę z pistacji, chwilę podgrzewaj, aż składniki się połączą. Pozostaw do wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
5.
Nadziewanie
Jeszcze ciepłe pączki nadziewaj kremem za pomocą szprycy lub tylki do nadziewania pączków. Krem na początku będzie płynny, ale po jakimś czasie zgęstnieje wewnątrz pączka. I tak i tak robi wielkie wrażenie *
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Krem idealnie nadanie się także do wykorzystania jako dodatek do gofrów czy placuszków. Jeśli stwardnieje do czasu, gdy będziecie chcieli go użyć wystarczy podgrzać go chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pastę z pistacji możecie przygotować sami - wystarczy zmielić pistacje na krem, np. w thermomixie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *