Pączki z kremem pistacjowym
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
500g mąki pszennej | |
12g suszonych drożdży | |
2 jajka | |
2 żółtka | |
60g roztopionego masła | |
50g cukru | |
200ml letniego mleka | |
1łyżka spirytusu | |
olej do smażenia |
Krem pistacjowy
100g pasty z pistacji 100% | |
200g białej czekolady |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta
Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj drożdże, cukier i jajka. Jedną ręką zacznij zagniatać ciasto, drugą dolewaj na zmianę masło i letnie mleko. Na koniec dodaj łyżkę alkoholu. Ugniataj ciasto rękoma ok. 15-20 minut. Będzie dość luźne i tak jest w porządku. Powinno jednak pod koniec ugniatania w miarę odchodzić od dłoni.
Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5 godziny.
Mark as complete
2.
Przygotowanie ciasta
Po tym czasie ciasto podziel na ok. 60g kulki, utwórz z nich kształtne bułeczki i ułóż na blacie podsypanym mąką. Zostaw na 30 minut.
Mark as complete
3.
Smażenie
W dużym, szerokim garnku rozgrzej olej na średniej mocy palnika. Kontroluj temp. oleju, pączki powinny być smażone w temp. ok. 175 stopni C. Możesz też sprawdzić gotowość oleju, wrzucając na próbę kawałek ciasta na pączki, jeśli zaczną tworzyć się wokół niego bąbelki i będzie delikatnie brązowieć, to znaczy, że olej jest gotowy do smażenia. Wkładaj pączki ostrożnie do garnka (ja wrzucam 3-4 pączki) i smaż z każdej strony po 1,5-2 minuty. Przełóż na ręcznik papierowy, a po chwili obtocz w drobnym cukrze.
Mark as complete
4.
Nadzienie
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej pastę z pistacji, chwilę podgrzewaj, aż składniki się połączą. Pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
5.
Nadziewanie
Jeszcze ciepłe pączki nadziewaj kremem za pomocą szprycy lub tylki do nadziewania pączków.
Krem na początku będzie płynny, ale po jakimś czasie zgęstnieje wewnątrz pączka. I tak i tak robi wielkie wrażenie *
Mark as complete
Notes
*Krem idealnie nadanie się także do wykorzystania jako dodatek do gofrów czy placuszków. Jeśli stwardnieje do czasu, gdy będziecie chcieli go użyć wystarczy podgrzać go chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Pastę z pistacji możecie przygotować sami - wystarczy zmielić pistacje na krem, np. w thermomixie.
Dodaj komentarz