Tofu słodko-pikantne
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 kostka tofu naturalnego | |
100 g ryżu | |
świeży szczypiorek | |
ziarna sezamu | |
3 łyżki mąki ziemniaczanej | |
olej do smażenia |
Sos:
2-3 ząbki czosnku | |
5 g korzenia imbiru | |
15 g ketchupu | |
20 g pasty gochujang | |
10 g sosu sojowego | |
30 g miodu | |
10 g octu ryżowego |
Wskazówki
1.
Przygotowanie
Ugotuj ryż.
Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kilka minut tofu. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy.
Czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj, połącz z resztą składników na sos i chwilę podgrzej w garnku.
Zdejmij z ognia, dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, aby tofu całkowicie oblepiło się sosem. Na talerze wyłóż ryż, tofu, posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz