Tofu słodko-pikantne

Tofu niczym płótno dla malarza roztacza swą czystą, białą postać i daje znać: 'zrób ze mną, co zechcesz, wyraź mnie w sobie, jestem niczym, a mogę stać się dziełem’. Brzmi to dość patetycznie, ale faktycznie tofu zaczyna istnieć dopiero, gdy sami nadamy mu treści i charakteru. 
Ja proponuję Wam tofu o zdecydowanym charakterze, wyrazistym smaku, w którym słodkie miesza się z pikantnym. Idealnie łączy się z sezamem i szczypiorkiem. Pasuje w zestawie z ryżem, ale jeśli pokroicie tofu zamiast w kostkę – w plastry, będzie pysznym dodatkiem na kanapce. Bardzo polecam!

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 kostka tofu naturalnego
100 g ryżu
świeży szczypiorek
ziarna sezamu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Sos:
2-3 ząbki czosnku
5 g korzenia imbiru
15 g ketchupu
20 g pasty gochujang
10 g sosu sojowego
30 g miodu
10 g octu ryżowego

Wskazówki

1.
Przygotowanie
Ugotuj ryż. Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kilka minut tofu. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy. Czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj, połącz z resztą składników na sos i chwilę podgrzej w garnku. Zdejmij z ognia, dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, aby tofu całkowicie oblepiło się sosem. Na talerze wyłóż ryż, tofu, posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *