Pasta z pieczonego kalafiora
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 kalafior | |
1 duża biała cebula | |
1 i 1/2łyżeczki mielonego kuminu | |
4główki rozgniecionego czosnku | |
1 duży ziemniak, pokrojony na mniejsze kawałki | |
1łyżeczka kurkumy | |
ok.200ml wywaru z warzyw | |
2łyżki masła | |
oliwa z oliwek | |
pietruszka | |
sól, pieprz |
Wskazówki
1.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Kalafiora podziel na różyczki, cebulę pokrój w piórka, skrop warzywa oliwą, dopraw solą, pieprzem, kuminem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz około 30 minut, aż kalafior lekko zbrązowieje i swobodnie wbijesz w niego widelec.
Oznacz jako zrobione
2.
W garnku na maśle podsmaż czosnek, dodaj kurkumę, ziemniaki, całość zalej warzywnym wywarem i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
Oznacz jako zrobione
3.
Kiedy kalafior będzie gotowy dodaj go do garnka, zmieszaj z resztą składników i chwilę gotuj. Następnie całość zmiksuj blenderem. Gotową pastę posyp posiekaną pietruszką.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz