Pasta z pieczonego kalafiora

40 minut

proste

4 osoby

Co do tego, że wyjdzie smaczne nie miałam wątpliwości, bo głównym składnikiem jest pieczony kalafior, czyli jego wersja deluxe. Szkopuł w tym, że w kolejnym kroku miał zamienić się w zupę, a powstała pasta na kanapki. Tym razem nie uczę się na błędach, popełnię je wielokrotnie, oszukując przepis, by powstała znakomita pasta.

Dzięki temu, że zawiera wywar z warzyw ma bogatszy i głębszy smak. 
Pasta z kalafiora sprawdzi się jako zamiennik tam, gdzie sięgacie po hummus. Świetnie smakuje też z fetą i pietruszką. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 kalafior
1 duża biała cebula
1 i 1/2łyżeczki mielonego kuminu
4główki rozgniecionego czosnku
1 duży ziemniak, pokrojony na mniejsze kawałki
1łyżeczka kurkumy
ok.200ml wywaru z warzyw
2łyżki masła
oliwa z oliwek
pietruszka
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Kalafiora podziel na różyczki, cebulę pokrój w piórka, skrop warzywa oliwą, dopraw solą, pieprzem, kuminem i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piecz około 30 minut, aż kalafior lekko zbrązowieje i swobodnie wbijesz w niego widelec.
Oznacz jako zrobione
2.
W garnku na maśle podsmaż czosnek, dodaj kurkumę, ziemniaki, całość zalej warzywnym wywarem i gotuj, aż ziemniaki staną się miękkie.
Oznacz jako zrobione
3.
Kiedy kalafior będzie gotowy dodaj go do garnka, zmieszaj z resztą składników i chwilę gotuj. Następnie całość zmiksuj blenderem. Gotową pastę posyp posiekaną pietruszką.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *