Pieczona polenta z pieczarkami

40 minut

proste

2 osoby

Na Twą podobiznę składam w hołdzie, Tobie, o Słońce te dwa medaliony, zaś Tobie, wszelka Zieloności dedykuję dary z Twych ogrodów: pietruszkę, rozmaryn, pora i bazylię.
Zasiądźcie wśród nas i zostańcie jak najdłużej, ciesząc oko i duszę. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
120g szklanki kaszki kukurydzianej
1/2szklanki wody
1/2szklanki wywaru warzywnego
1szklanka mleka
1łyżeczka cukru
szczypta soli
2łyżki oliwy z oliwek
2łyżki startego twardego sera, na przykład parmezanu lub płatków drożdżowych
dowolne pesto (np. bazyliowe)
świeża pietruszka
Warzywa
1 por, tylko biała część
1 cebula
kilka pieczarek
oliwa z oliwek
1łyżka masła
2 gałązki rozmarynu
sól, pieprz

Wskazówki

1.
Przygotowanie polenty
Do garnka wlej mleko, wodę i bulion, zagotuj z odrobiną soli i łyżeczką cukru. Następnie stopniowo dodawaj kaszkę, cały czas mieszając. Gotuj do momentu, aż powstanie masa przypominająca budyń, zajmie to ok. 7-10 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia i dodaj dwie łyżki oliwy i ser lub płatki. Dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Rozprowadź za pomocą łyżki i wyrównaj, tak by powstał dość płaski prostokąt. Pozostaw na kilka minut, aby masa lekko stwardniała i dała się łatwo pokroić.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie polenty
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Za pomocą szklanki wycinaj kręgi w polencie i układaj na oddzielnej blaszce z papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż krążki się zarumienią.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie warzyw
W tym czasie przygotuj warzywa. Cebulę pokrój w piórka, pora w krążki i podsmaż razem na oliwie z oliwek, aż warzywa się lekko zarumienią i zmiękną. Przełóż do miski. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj pocięty rozmaryn i pokrojone w paski pieczarki. Smaż je ok. 6 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Całość
Upieczone krążki ułóż na talerzu, rozsmaruj na nich pesto, ułóż mieszankę pora i cebuli, następnie pieczarki, a całość posyp posiekaną pietruszką i serem/płatkami drożdżowymi.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *