Scones z borówkami
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
225 g mąki pszennej | |
pół łyżeczki soli | |
50 g zimnego masła | |
40 g cukru | |
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia | |
120 g jogurtu greckiego | |
kilka/kilkanaście świeżych borówek | |
1 jajko + odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) |
Directions
1.
Przygotowanie
W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj zimne masło i rozetrzyj je w palcach z zawartością miski, tak jakbyś przygotowywał/a kruszonkę. Następnie dodaj jogurt i cukier, wymieszaj łyżką. W trakcie mieszania dodaj borówki i bardzo delikatnie wmieszaj je w ciasto. Dłońmi zagnieć ciasto. Rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na gruby placek o grubości ok. 2 cm. Szklanką o ostrych krawędziach wykrawaj okręgi i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wierzch każdej bułeczki posmaruj mieszanką jajka i mleka. Piecz ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Mark as complete
Dodaj komentarz