Sernik nowojorski

2 godziny

średnie

tortownica o średnicy 23 cm

Miłośniczką serników nie jestem, ale stałam się miłośniczką sernika. Jedyny jak dotąd, nad jakim się rozpływam, bo ten rozpływa się w moich ustach, a na takie wrażenia liczę, sięgając po kawałek ciasta. Wprowadziłam kilka modyfikacji do przepisu ze strony mojewypieki.com wedle własnego smaku, a także sugestii degustujących i myślę, że jest taki, jakim go sobie wymarzyłam. Zachęcam ogromnie do rozpoczęcia z nim przygody. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
140g roztopionego masła
280g ciasteczek Digestive
900g serka philadelphia (lub inny śmietankowy, np. Twój Smak)
250g drobnego cukru
3łyżki mąki pszennej
2łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1 żółtko
200ml śmietany 18%
Polewa
220ml śmietany 18%
1łyżka cukru
2łyżeczki soku z cytryny

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 23 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
Składniki na masę serową (ser, cukier, mąkę, ekstrakt, jajka, żółtko, śmietanę) połącz krótko mikserem, tylko do połączenia składników, nie miksuj zbyt długo.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno brytfanny/naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na spód piekarnika, pod formę z sernikiem, dzięki temu sernik będzie równy. Piecz ok. 10 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 110 stopni C i piecz ok. 1 godzinę. Gotowy sernik poznasz po tym, że wierzch będzie ścięty i sprężysty. Jeśli sernik mimo podanego czasu pieczenia nadal nie będzie gotowy zwiększ temp. do 150 stopni i kontroluj postępy.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po upieczeniu zostaw sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż przestygnie, następnie zostaw do całkowitego ostygnięcia już na blacie. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na ok. 12 godzin. Składniki polewy połącz mikserem i posmaruj schłodzony wierzch sernika. Ponownie włóż na jakiś czas do lodówki, aby polewa się ,ścięła'.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *