Sernik pistacjowy

2 godziny

średnie

tortownica o średnicy 18 cm

Pistacje – oddajcie nie tylko swój kolor, ale i pełnię smaku. I niechaj smak ten zaklęty będzie w kremowości charakterystycznej dla sernika nowojorskiego. Całość zwieńczy kontrastująca bielą i subtelnością polewa. Ma być aksamitnie i uwodzicielsko. 

Takie zaklęcie wypowiedziałam czarując ten sernik i zadziałało! 
Jest dokładnie taki, jakim go sobie wymarzyłam. Zrównoważony, kremowy, delikatny, ale o zdecydowanym smaku pistacji. 
Już na zawsze w moim sercu! 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
70 g roztopionego masła
140g ciasteczek Digestive
500g serka philadelphia (lub inny śmietankowy, np. Twój Smak), w temp. pokojowej
150g drobnego cukru
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka, w temp. pokojowej
120 ml śmietany 18%, w temp. pokojowej
szczypta soli
180 g pasty z pistacji (niesłodzonej)
Polewa
240ml śmietany 18%
1łyżka cukru pudru
1łyżeczka soku z cytryny

Wskazówki

1.
Przygotowanie spodu
Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 18 cm wyłóż arkuszem papieru do pieczenia, zapnij obręcz. Ciasteczka pokrusz na piasek przy użyciu malaksera/blendera lub wałka. Masło rozpuść w garnuszku, podgrzewaj kilka minut, aż zacznie brązowieć i orzechowo pachnieć. Do ciastek dodaj rozpuszczone masło, wymieszaj. Przełóż do formy i rozłóż równomiernie po całym dnie, uklep. Odstaw na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzej do 150 stopni C.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie masy serowej
W małej misce połącz pastę pistacjową ze śmietaną. W oddzielnej rozbełtaj jajka. W dużej misce krótko połącz mikserem ser, cukier i sól. Dodaj pastę wymieszaną ze śmietaną i ekstrakt z wanilii, króciutko wymieszaj mikserem, dodaj jajka i mąkę i ponownie krótko połącz mikserem. To bardzo ważne, by składników na sernik nie mieszać długo, aby nie napowietrzać masy, co mogłoby skutkować tym, że sernik opadnie.
Oznacz jako zrobione
3.
Pieczenie
Masę przełóż na schłodzony spód, wyrównaj, włóż do piekarnika. Na dno naczynia żaroodpornego nalej wrzątek, włóż na sam spód piekarnika, pod kratkę, na której umieszczona jest forma z sernikiem (tak, aby naczynie było ustawione równolegle do sernika), dzięki temu sernik będzie równy. Piecz ok. 50 minut do godziny. Gotowy sernik poznasz po tym, że będzie ścięty i sprężysty, szczególnie na brzegach, środek może nadal się lekko trząść. Delikatnie wysuń sernik i wylej na niego polewę: wymieszaną śmietanę z cukrem pudrem i cytryną. Piecz jeszcze 5-7 minut.
Oznacz jako zrobione
4.
Po upieczeniu
Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw sernik na przynajmniej 1 - 1,5 h. Następnie wyjmij go na blat i zostaw do całkowitego ostygnięcia. Włóż do lodówki i zostaw do schłodzenia na ok. 12 godzin. Schłodzony sernik możesz ozdobić rozdrobionymi pistacjami lub/i jadalnymi kwiatkami. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Uwagi
*Pastę pistacjową można przygotować samemu - wystarczy zmielić niesolone, prażone pistacje w porządnym malakserze lub thermomixie. Ja dla lepszej, bardziej kremowej konsystencji dodaję odrobinę oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *