Tarta wiśniowa jak z Twin Peaks
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 3szklanki mąki | |
| 2łyżeczki proszku do pieczenia | |
| 1⁄2 łyżeczki soli | |
| 2 jajka | |
| 200g masła |
Na nadzienie
| 850g wydrylowanych wiśni | |
| 110g cukru | |
| 3łyżki mąki ziemniaczanej | |
| 1 łyżka soku z cytryny | |
| 3łyżki wody |
Directions
1.
Wydrylowane wiśnie przełóż do garnka. Cukier wymieszaj z mąką i dodaj do wiśni, dokładnie wymieszaj, odstaw na 5 minut. Zacznij podgrzewać na małym ogniu, po chwili dodaj sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 5 minut często mieszając, aż wiśnie zaczną się rozpadać, a całość nieco zgęstnieje.
Mark as complete
2.
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki, by się schłodziło i nieco stwardniało. Następnie 3/4 ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wyłóż nim formę do tarty, ponakłuwaj widelcem i obsyp odrobiną buki tartej, wyłóż wiśnie na spód Resztę ciasta rozwałkuj i powycinaj cienkie paski, które następnie ułóż na wiśniowym nadzieniu, dociskając do brzegów. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Mark as complete

Dodaj komentarz