Tarta z frangipane i rabarbarem

90 minut

średnie

forma na tartę

Wyczekuję rabarbaru każdego roku, gotowa obdarować go potrzebną mu troską i słodyczą.
Tegorocznej wiosny powitałam rabarbar w tarcie z konfiturą malinową i frangipane. Rozgościł się bardzo smacznie w tym zestawieniu, więc dzielę się z Wami przepisem. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200 g mąki pszennej
110 g masła
3 łyżki cukru
1 żółtko jajka
skórka starta z jednej cytryny
szczypta soli
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu malinowego
kilka gałązek rabarbaru
Frangipane
125 g cukru
125 g masła w temp. pokojowej
1 jajko
1 żółtko jajka
125 g mielonych migdałów
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka startej skórki z cytryny
szczypta soli

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta kruchego
Połącz rękoma masło z mąką, dodaj cukier, sól, skórkę z cytryny, połącz mikserem, następnie dodaj żółtko. Zagnieć ciasto, utwórz kulę, owiń folią spożywczą i włóż na przynajmniej 20 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Schłodzonym ciastem wylep formę do tarty, ciasto ponakłuwaj widelcem, na wierzch połóż papier do pieczenia i obciąż grochem, fasolą lub soczewicą, piecz 15 minut. Po tym czasie zdejmij obciążenie i papier i piecz kolejne 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie frangipane
Ubij mikserem masło z cukrem, aż zrobi się puszyste, ok. 2-3 minuty. Dodaj jajko i chwilę miksuj, następnie dodaj żółtko dalej miksując. Dodaj ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny, dorzuć mielone migdały i sól i zmiksuj, aż wszystko się połączy.
Oznacz jako zrobione
3.
Całość
Na spód wyłóż dżem, na dżemie rozłóż frangipane. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i poukładaj je na wierzchu. Włóż do piekarnika i piecz ok. 45 minut, aż brzegi tarty oraz frangipane się zarumienią. Jeśli brzegi zaczną się za szybko i za bardzo rumienić przykryj ciasto folią aluminiową. Po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem i startą skórką z cytryny.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *