Tofu słodko-pikantne
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 1 kostka tofu naturalnego | |
| 100 g ryżu | |
| świeży szczypiorek | |
| ziarna sezamu | |
| 3 łyżki mąki ziemniaczanej | |
| olej do smażenia |
Sos:
| 2-3 ząbki czosnku | |
| 5 g korzenia imbiru | |
| 15 g ketchupu | |
| 20 g pasty gochujang | |
| 10 g sosu sojowego | |
| 30 g miodu | |
| 10 g octu ryżowego |
Directions
1.
Przygotowanie
Ugotuj ryż.
Tofu pokrój w kostkę. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kilka minut tofu. Usmażone przełóż na ręcznik papierowy.
Czosnek i imbir bardzo drobno posiekaj, połącz z resztą składników na sos i chwilę podgrzej w garnku.
Zdejmij z ognia, dodaj tofu, wymieszaj dokładnie, aby tofu całkowicie oblepiło się sosem. Na talerze wyłóż ryż, tofu, posyp sezamem i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Mark as complete

Dodaj komentarz