Wiosenne, bazyliowe naleśniki z marynowanym tofu

1 godzina 30 minut

proste

ok. 9 sztuk

Przekazałam w tym daniu rządy bazylii. Niech stanie się jej przeznaczenie, które nosi w nazwie, bowiem basileus oznacza król. Jakże trafny był to wybór. Smakiem i kolorem wprawnie zintegrowała produkty z różnych stron świata.  
Ona skojarzona z gorącym południem, naleśniki z Francji, a tofu z Azji. W wyważony sposób dała znać o sobie niemal w każdym elemencie tego dania
Nie ma się jej dość, lecz chce się więcej. Ciekawa jestem czy i Wy ulegniecie bazyliowej hegemonii.




Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
1 i 1⁄4 szklanki mąki pszennej
1 i ½ szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
listki z jednej doniczki świeżej bazylii
Marynowane tofu
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
½ łyżeczki suszonego tymianku
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
odrobinę soli i pieprzu
1 opakowanie tofu (naturalnego lub wędzonego)
Dodatkowo:
pesto bazyliowe
awokado
serek śmietankowy (np. philadelphia)
kilka rzodkiewek
szczypiorek

Wskazówki

1.
Przygotuj tofu
Składniki marynaty połącz i wymieszaj. Tofu pokrój w paski i przełóż je do naczynia z marynatą. Obtocz je w niej dokładnie i pozostaw na co najmniej jedną godzinę lub dłużej, jeśli chcesz, by tofu jeszcze bardziej nasiąknęło smakiem. Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj naleśniki
Składniki na naleśniki, prócz bazylii połącz mikserem. W razie gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dosyp trochę mąki. Następnie dodaj listki bazylii i całość zmiksuj ręcznym blenderem, aż listki się rozdrobnią i zazielenią naleśnikową masę. Smaż na rozgrzanej patelni.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijaj naleśniki
Naleśniki posmaruj tak, jak jest to widoczne na zdjęciu, trochę serka, po dwa słupki tofu i awokado, pesto, rzodkiewka, szczypiorek i zwiń w rulonik.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *