Wiosenne, bazyliowe naleśniki z marynowanym tofu
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 i 1⁄4 szklanki mąki pszennej | |
1 i ½ szklanki mleka | |
2 jajka | |
szczypta soli | |
listki z jednej doniczki świeżej bazylii |
Marynowane tofu
1 łyżka octu balsamicznego | |
2 łyżki oliwy z oliwek | |
2 łyżki wody | |
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku | |
1 łyżeczka suszonej bazylii | |
½ łyżeczki suszonego tymianku | |
½ łyżeczki suszonego rozmarynu | |
odrobinę soli i pieprzu | |
1 opakowanie tofu (naturalnego lub wędzonego) | |
Dodatkowo: | |
pesto bazyliowe | |
awokado | |
serek śmietankowy (np. philadelphia) | |
kilka rzodkiewek | |
szczypiorek |
Wskazówki
1.
Przygotuj tofu
Składniki marynaty połącz i wymieszaj. Tofu pokrój w paski i przełóż je do naczynia z marynatą. Obtocz je w niej dokładnie i pozostaw na co najmniej jedną godzinę lub dłużej, jeśli chcesz, by tofu jeszcze bardziej nasiąknęło smakiem.
Następnie przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotuj naleśniki
Składniki na naleśniki, prócz bazylii połącz mikserem. W razie gdyby ciasto wyszło zbyt rzadkie dosyp trochę mąki. Następnie dodaj listki bazylii i całość zmiksuj ręcznym blenderem, aż listki się rozdrobnią i zazielenią naleśnikową masę.
Smaż na rozgrzanej patelni.
Oznacz jako zrobione
3.
Zwijaj naleśniki
Naleśniki posmaruj tak, jak jest to widoczne na zdjęciu, trochę serka, po dwa słupki tofu i awokado, pesto, rzodkiewka, szczypiorek i zwiń w rulonik.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz