Włoskie cannoli pyszne na zabój
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
2 łyżki cukru pudru | |
2 żółtka | |
50g roztopionego masła | |
60ml białego, wytrawnego wina | |
250g mąki |
Składniki na nadzienie
250g serka ricotta | |
100 ml kremówki 30% | |
90g cukru pudru | |
sok z 1 limonki | |
pistacje do dekoracji |
Wskazówki
1.
Składniki na ciasto połącz w misce, zagnieć, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkuj i wycinaj szklanką kółka. Nakładaj je na metalowe foremki do cannoli, nakładając na siebie końce i dociskając je, aby się nie rozkleiły podczas smażenia. Brzegi posmaruj białkiem jajka. Smaż w garnku z olejem rozgrzanym do ok. 175 stopni Celsjusza.
Oznacz jako zrobione
2.
Aby przygotować nadzienie ubij śmietankę na sztywno. W oddzielnej misce połącz ricottę, cukier puder, sok i skórkę z limonki. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Włóż do lodówki na ok. 30 minut. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wypełnij ciastka i udekoruj pistacjami. Cannoli najlepiej jest wypełniać przed samym podaniem. Dodatkowo można udekorować cukrem pudrem. Przechowuj w lodówce. Smacznego!
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz