Babeczki z nadzieniem brzoskwiniowym
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 200 g mąki pszennej | |
| 150 g cukru | |
| 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
| pół łyżeczki sody | |
| pół łyżeczki soli | |
| 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
| 110 ml oleju | |
| 125 ml maślanki | |
| 2 jajka | |
| Krem serkowy: | |
| 100 ml śmietany kremówki 30% | |
| 130 g serka kremowego (Philadelphia, Twój Smak) | |
| 1 łyżeczka cynamonu | |
| 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Nadzienie brzoskwiniowe
| 4 duże brzoskwinie | |
| 30 g brązowego cukru | |
| 3/4 łyżeczki cynamonu | |
| 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii | |
| 1 łyżeczka soku z cytryny | |
| 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej | |
| 3 łyżeczki wody |
Directions
1.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier i ubij mikserem. Dodaj sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, olej, maślankę i mąkę z proszkiem i sodą. Połącz mikserem.
Mark as complete
2.
Pieczenie babeczek
Masę wyłóż do foremek na muffiny, na ok. 3/4 wysokości foremek. Włóż do piekarnika i piecz ok. 18 minut, do suchego patyczka. Upieczone pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
3.
Przygotowanie nadzienia
Brzoskwinie pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, dodaj cukier, cynamon, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż brzoskwinie zaczną się trochę rozpadać. W misce połącz mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj kilka sekund. Pozostaw do wystygnięcia.
Mark as complete
4.
Nadziewanie babeczek
W każdej babeczce odkrój łyżeczką sam czubek, wydrąż dziurkę w środku i przy pomocy łyżeczki nałóż trochę nadzienia brzoskwiniowego. Górę babeczek udekoruj kremem przy pomocy rękawa cukierniczego.
Przepis na krem poniżej.
Mark as complete
5.
Krem serkowo-śmietanowy
Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, dodaj do śmietany, wymieszaj. Jeśli nie używasz kremu od razu, włóż go do lodówki.
Mark as complete

Dodaj komentarz