Letnia sałatka z brzoskwiniami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
opakowanie roszponki, rukoli lub mieszanki sałat | |
3 ogórki gruntowe lub jeden duży zielony ogórek | |
2 brzoskwinie | |
pół opakowania sera feta | |
opcjonalnie: posiekane pistacje, prosciutto |
Na sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek | |
sok z jednej limonki | |
1/2 łyżeczki suszonych nasion chili | |
szczypta soli | |
kilka listków posiekanej bazylii lub łyżeczka suszonej bazylii |
Wskazówki
1.
Przygotowanie sosu
Oliwę z oliwek, sok z limonki, nasiona chili, bazylię i sól wymieszaj w miseczce.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie sałatki
Do miski przełóż roszponkę lub inne listki, których używasz. Ogórki pokrój w plasterki, a brzoskwinie w ćwiartki, ułóż w misce. Jeśli używasz prosciutto, to rozłóż je na sałatce. Całość posyp pokruszonym serem feta, polej sosem, dodatkowo możesz posypać posiekanymi pistacjami i ozdobić świeżą bazylią.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz