Babeczki z nadzieniem brzoskwiniowym

30 minut

proste

ok. 16 babeczek

Bardzo lubię piec babeczki, bo właściwie zawsze wychodzą i można przy nich puścić wodze fantazji, kombinować ze smakami i dekoracjami. Tym razem wykorzystałam dary lata i nadziałam je słodkimi i soczystymi brzoskwiniami, a przykryłam kremem z dodatkiem cynamonu i wanilii. Można je kosztować warstwami, najpierw próbując kremu, by powoli dokopywać się do bogatego, złotego wnętrza lub od razu wgryźć się i natychmiast upoić brzoskwiniową rozpustą. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
200 g mąki pszennej
150 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
110 ml oleju
125 ml maślanki
2 jajka
Krem serkowy:
100 ml śmietany kremówki 30%
130 g serka kremowego (Philadelphia, Twój Smak)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Nadzienie brzoskwiniowe
4 duże brzoskwinie
30 g brązowego cukru
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki wody

Wskazówki

1.
Przygotowanie ciasta na babeczki
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W oddzielnej misce roztrzep jajka, dodaj cukier i ubij mikserem. Dodaj sól, ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny, olej, maślankę i mąkę z proszkiem i sodą. Połącz mikserem.
Oznacz jako zrobione
2.
Pieczenie babeczek
Masę wyłóż do foremek na muffiny, na ok. 3/4 wysokości foremek. Włóż do piekarnika i piecz ok. 18 minut, do suchego patyczka. Upieczone pozostaw do wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
3.
Przygotowanie nadzienia
Brzoskwinie pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, dodaj cukier, cynamon, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Gotuj kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż brzoskwinie zaczną się trochę rozpadać. W misce połącz mąkę ziemniaczaną z wodą, dodaj do garnka, wymieszaj i gotuj kilka sekund. Pozostaw do wystygnięcia.
Oznacz jako zrobione
4.
Nadziewanie babeczek
W każdej babeczce odkrój łyżeczką sam czubek, wydrąż dziurkę w środku i przy pomocy łyżeczki nałóż trochę nadzienia brzoskwiniowego. Górę babeczek udekoruj kremem przy pomocy rękawa cukierniczego. Przepis na krem poniżej.
Oznacz jako zrobione
5.
Krem serkowo-śmietanowy
Śmietanę ubij mikserem na sztywną pianę. W oddzielnej misce ubij mikserem serek z cukrem pudrem, dodaj do śmietany, wymieszaj. Jeśli nie używasz kremu od razu, włóż go do lodówki.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *