Babeczki z serkiem, truskawkami i kruszonką
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
160 g mąki pszennej | |
120 g cukru | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
130 g jogurtu naturalnego | |
2 jajka | |
1/4 szklanki oleju | |
1/4 łyżeczki soli | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
kilka drobno pokrojonych truskawek | |
Nadzienie z serka: | |
100 g serka śmietankowego | |
15 g cukru pudru |
Kruszonka
50 g masła | |
100 g mąki pszennej | |
60 g cukru |
Wskazówki
1.
Przygotowanie kruszonki
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier i mąkę, wymieszaj, zostaw do wystygnięcia, przełóż do lodówki, aż stwardnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie babeczek:
Serek wymieszaj z cukrem pudrem.
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, jajka, olej i ekstrakt, dodaj suche składniki i dokładnie połącz łyżką lub mikserem. W masę wmieszaj niewielką ilość truskawek. Powykładaj po łyżce masy do foremek, na masę wyłóż po łyżeczce serka, przykryj niecałą łyżką masy na babeczki. Wierzch posyp pokrojonymi drobno truskawkami i kruszonką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz