Babeczki z serkiem, truskawkami i kruszonką

25 minut

proste

ok. 10 babeczek

Przedstawiam Wam jeden z najpyszniejszych wypieków, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Od razu widać, że nieskromne z nich babeczki, fryzura śmietanowa, zakręcona, zdobiona posypką ze skórki cytrynowej, ale to jedynie zachęta, by poznać je bliżej.
Jeśli ulegniecie pokusie i wejdziecie w tę znajomość, odkryjecie bogate wnętrze i przepadniecie. Powabna babeczka otworzy się dla Was na całego, ujawniając złoty środek; akuratne połączenie smaków i struktur. Babeczka zapewni Wam wrażenia od słodkich przez kwaśne, od bardziej wyrazistych do subtelnych. Zadba o to, by na razie nie mieć pokus zdradzać jej z innymi smakami babeczek. U mnie zadziałało, czekam na okazję do powtórki. 

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
160 g mąki pszennej
120 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
130 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1/4 szklanki oleju
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
kilka drobno pokrojonych truskawek
Nadzienie z serka:
100 g serka śmietankowego
15 g cukru pudru
Kruszonka
50 g masła
100 g mąki pszennej
60 g cukru

Wskazówki

1.
Przygotowanie kruszonki
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier i mąkę, wymieszaj, zostaw do wystygnięcia, przełóż do lodówki, aż stwardnieje.
Oznacz jako zrobione
2.
Przygotowanie babeczek:
Serek wymieszaj z cukrem pudrem. Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, jajka, olej i ekstrakt, dodaj suche składniki i dokładnie połącz łyżką lub mikserem. W masę wmieszaj niewielką ilość truskawek. Powykładaj po łyżce masy do foremek, na masę wyłóż po łyżeczce serka, przykryj niecałą łyżką masy na babeczki. Wierzch posyp pokrojonymi drobno truskawkami i kruszonką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *