Babeczki z serkiem, truskawkami i kruszonką
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 160 g mąki pszennej | |
| 120 g cukru | |
| 1 łyżeczka proszku do pieczenia | |
| 130 g jogurtu naturalnego | |
| 2 jajka | |
| 1/4 szklanki oleju | |
| 1/4 łyżeczki soli | |
| 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
| kilka drobno pokrojonych truskawek | |
| Nadzienie z serka: | |
| 100 g serka śmietankowego | |
| 15 g cukru pudru |
Kruszonka
| 50 g masła | |
| 100 g mąki pszennej | |
| 60 g cukru |
Directions
1.
Przygotowanie kruszonki
Masło rozpuść w garnuszku. Dodaj do niego cukier i mąkę, wymieszaj, zostaw do wystygnięcia, przełóż do lodówki, aż stwardnieje.
Mark as complete
2.
Przygotowanie babeczek:
Serek wymieszaj z cukrem pudrem.
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. W oddzielnej misce wymieszaj jogurt, jajka, olej i ekstrakt, dodaj suche składniki i dokładnie połącz łyżką lub mikserem. W masę wmieszaj niewielką ilość truskawek. Powykładaj po łyżce masy do foremek, na masę wyłóż po łyżeczce serka, przykryj niecałą łyżką masy na babeczki. Wierzch posyp pokrojonymi drobno truskawkami i kruszonką. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 20 minut.
Mark as complete

Dodaj komentarz