Ciasto francuskie z rabarbarem i kremem chantilly
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
1 opakowanie ciasta francuskiego | |
ok. 400 g rabarbaru | |
30 g cukru | |
skórka i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii | |
1 jajko | |
cukier perlisty |
Krem
150 ml śmietanki kremówki 36 % | |
15 g cukru pudru | |
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Directions
1.
Przygotowanie
Schłodzone ciasto francuskie rozwiń na blacie. Pokrój je na 8 równych prostokątów.
Z czterech z nich za pomocą ostrej szklanki wytnij ze środka okrąg.
Rabarbar pokrój na kilkucentymetrowe kawałki, przełóż do miski, dodaj cukier, skórkę i sok z pomarańczy i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszaj.
Na kwadratach z ciasta porozkładaj rabarbar, nałóż kwadrat z wyciętą dziurką i dokładnie sklej. Brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
Wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz do zrumienienia, mi to zajęło ok. 20 -23 minuty.
Mark as complete
2.
Przygotowanie kremu
Składniki na krem połącz mikserem, ubijaj do momentu, aż krem będzie sztywny. Przełóż do rękawa cukierniczego i ozdób kremem wystudzone ciastka.
Sokiem, który został w misce po rabarbarze możesz polać upieczone ciastka.
Mark as complete
Notes
Rabarbar możesz zamienić np. na truskawki, do kremu chantilly będą pysznie pasować, truskawki nie potrzebują wsparcia innych składników, więc wystarczy, że je pokroisz i poukładasz na cieście francuskim.
Dodaj komentarz