Kopytka ze szparagami, szałwią i palonym masłem
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
kopytka lub gnocchi | |
kilka szparagów | |
ok. 60 g masła (użyłam solonego) | |
twardy ser ( użyłam sera Bursztyn, ale spisze się tutaj np. parmezan) | |
skórka starta z jednej cytryny | |
kilka listków szałwii | |
kilka posiekanych orzechów włoskich | |
sól, pieprz |
Wskazówki
1.
Przygotowanie:
Ugotuj kopytka. W drugim garnku ugotuj pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (każdy szparag pokrojony na trzy części), mają być al dente.
Oznacz jako zrobione
2.
W międzyczasie na patelni rozpuść masło. Niech rozpuszcza się na małym ogniu, powoli, po chwili dodaj szałwię, chwilę podgrzewaj i dodaj skórkę z cytryny, wymieszaj i podgrzej do momentu, aż masło będzie orzechowo pachnieć i zrobi się złotobrązowe (uwaga, by nie przypalić masła, dlatego trzeba pilnować, by był mały ogień).
Oznacz jako zrobione
3.
Na patelnię dodaj szparagi i kopytka, posól, popierz, mieszając podgrzewaj, aż kluseczki oblepią się maślanym sosem i lekko zarumienią. Gotowe przełóż na talerz, posyp startym serem i pokruszonymi orzechami włoskimi.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz