Crack pie
Reviews
Ingredients:
Adjust Servings
| 115g masła | |
| 5 1⁄2 łyżek brązowego cukru | |
| 2łyżki białego cukru | |
| 1 jajko | |
| 3⁄4 szklanki płatków owsianych | |
| 2łyżki płatków owsianych | |
| 1⁄2 szklanki mąki pszennej | |
| szczypta proszku do pieczenia | |
| szczypta sody | |
| 1⁄2 łyżeczka soli | 
Składniki na nadzienie
| 3⁄4 szklanki cukru | |
| 1⁄2 szklanki brązowego cukru | |
| 1łyżka mleka w proszku | |
| 1⁄4 łyżeczki soli | |
| 1⁄2 szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego | |
| 6 1⁄2 łyżek kremówki | |
| 4 żółtka | |
| 1łyżeczka ekstraktu z wanilii | 
Directions
			
				1.			
				
					
					
			
					W misce połącz 75g masła, 4 łyżki cukru brązowego i cukier biały. Ubij mikserem. Dodaj jajko i chwilę ubijaj, następnie dorzuć płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, połącz mikserem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto, rozłóż je tak, by utworzyło płaski prostokąt. Piecz w 180 stopniach C przez około 17 minut, do zezłocenia. 
										
					
						
						Mark as complete
					
				
			
				2.			
				
					
					
			
					Gdy ciasto ostygnie połam je dłońmi i wrzuć do miski, dodaj pozostałe 40g masła i resztę brązowego cukru. Ugnieć całość dłońmi, aż wszystko się połączy. Formę do tarty posmaruj lekko masłem i wyłóż ją ciastem. 
										
					
						
						Mark as complete
					
				
			
				3.			
				
					
					
															
									 
								
													
										
					
			
			Wymieszaj cukry, mleko w proszku i sól. Dodaj rozpuszczone masło i połącz mikserem. Dodaj kremówkę, po chwili żółtka i ekstrakt z wanilii, ubij mikserem. Gotowe nadzienie wyłóż na spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Na powierzchni powinna utworzyć się spękana skorupka. Ciasto będzie gotowe do krojenia po porządnym wystygnięciu. 
											 
								
													
						
						Mark as complete
					
				
 
		 
		 
		
Dodaj komentarz