Crack pie
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
115g masła | |
5 1⁄2 łyżek brązowego cukru | |
2łyżki białego cukru | |
1 jajko | |
3⁄4 szklanki płatków owsianych | |
2łyżki płatków owsianych | |
1⁄2 szklanki mąki pszennej | |
szczypta proszku do pieczenia | |
szczypta sody | |
1⁄2 łyżeczka soli |
Składniki na nadzienie
3⁄4 szklanki cukru | |
1⁄2 szklanki brązowego cukru | |
1łyżka mleka w proszku | |
1⁄4 łyżeczki soli | |
1⁄2 szklanki masła, rozpuszczonego i ostudzonego | |
6 1⁄2 łyżek kremówki | |
4 żółtka | |
1łyżeczka ekstraktu z wanilii |
Wskazówki
1.
W misce połącz 75g masła, 4 łyżki cukru brązowego i cukier biały. Ubij mikserem. Dodaj jajko i chwilę ubijaj, następnie dorzuć płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, połącz mikserem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż na nią ciasto, rozłóż je tak, by utworzyło płaski prostokąt. Piecz w 180 stopniach C przez około 17 minut, do zezłocenia.
Oznacz jako zrobione
2.
Gdy ciasto ostygnie połam je dłońmi i wrzuć do miski, dodaj pozostałe 40g masła i resztę brązowego cukru. Ugnieć całość dłońmi, aż wszystko się połączy. Formę do tarty posmaruj lekko masłem i wyłóż ją ciastem.
Oznacz jako zrobione
3.
Wymieszaj cukry, mleko w proszku i sól. Dodaj rozpuszczone masło i połącz mikserem. Dodaj kremówkę, po chwili żółtka i ekstrakt z wanilii, ubij mikserem. Gotowe nadzienie wyłóż na spód. Piecz w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz jeszcze 20 minut. Na powierzchni powinna utworzyć się spękana skorupka. Ciasto będzie gotowe do krojenia po porządnym wystygnięciu.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz