Kolorowy bowl
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
1 opakowanie tofu | |
2łyżki miodu | |
1łyżka octu ryżowego | |
4łyżki sosu sojowego | |
2łyżki sosu Sriracha | |
3łyżeczki oleju sezamowego | |
Dodatkowo: | |
awokado | |
czarny sezam | |
wegański majonez | |
sos Sriracha | |
ugotowany ryż |
Składniki na piklowane warzywa
2 marchewki, pokrojone we wstążki | |
kilka rzodkiewek, pokrojonych w plasterki | |
100ml octu ryżowego | |
1⁄2 szklanki wody | |
60g cukru | |
10ziarenek pieprzu | |
1łyżeczka soli | |
1ząbek czosnku, zgnieciony nożem |
Wskazówki
1.
Zacznij od przygotowania piklowanych warzyw. Wszystkie składniki, prócz marchewki i rzodkiewki połącz w garnku i zagotuj, pozostaw na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Odstaw z ognia, dodaj warzywa, zamieszaj, przykryj pokrywką i zostaw na przynajmniej 2 godziny.
Oznacz jako zrobione
2.
A teraz tofu. Pokrój je w plastry. Pozostałe składniki wymieszaj w misce. Tofu podsmaż chwilę z dwóch stron na odrobinie oleju, a następnie dodaj sos i smaż z dwóch stron, aż tofu się zarumieni i wchłonie cały sos.
Oznacz jako zrobione
3.
W misce ułóż ugotowany ryż, udekoruj go piklowaną marchewką i rzodkiewką, pokrojonym w plastry awokado, usmażonym tofu, całość posyp sezamem. Na koniec wymieszaj pożądaną ilość wegańskiego majonezu z sosem Sriracha, ja połączyłam łyżkę majonezu z jedną łyżeczką sosu, ale ilość dostosuj do swoich preferencji ostrości.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz