Dyniowe gnocchi
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
500g ugotowanych ziemniaków | |
500g upieczonej dyni Hokkaido | |
50g mąki ziemniaczanej | |
150g mąki pszennej | |
1 szczypta gałki muszkatołowej | |
1 żółtko | |
1 całe jajko | |
1 szczypta soli |
Pozostałe składniki
100g masła | |
kilka gałązek świeżego tymianku | |
kilka posiekanych orzechów włoskich | |
1 łyżka miodu | |
ser z niebieską pleśnią, np. Lazur | |
świeżo mielony pieprz |
Wskazówki
1.
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki, kawałki dyni poukładaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, do miękkości dyni, zajmie to ok. 40-50 minut.
Gdy wystygnie usuń skórkę, a miąższ zmiksuj blenderem na purée.
Oznacz jako zrobione
2.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, do miękkości. Rozgnieć je tłuczkiem na purée.
Oznacz jako zrobione
3.
W misce połącz dynię, ziemniaki, przesiane obie mąki, gałkę muszkatołową, sól oraz jajka. Całość połącz w jednolitą kulę, ciasto będzie dość lepkie. Na podsypanej mąką stolnicy rozłóż kawałek ciasta, rozpłaszcz go na placek o grubości ok. 1,5-2 cm i za pomocą szklanki o niedużej średnicy wycinaj kółka. To samo zrób z resztą ciasta. W dużym garnku zagotuj wodę, lekką ją posól. Do wrzącej wody wrzucaj kluski i gotuj ok. 2 minuty lub do momentu, gdy wypłyną na powierzchnię, wówczas daj im jeszcze kilka sekund.
Oznacz jako zrobione
4.
Na patelni rozpuść masła, gdy zacznie się pienić dodaj miód, następnie posiekane orzechy włoskie i tymianek. Smaż do momentu, gdy masło zrobi się złoto-brązowe i całość dokładnie się połączy.
Ugotowane kluski wyłóż na talerz i polej zawartością patelni. Posyp pokruszonym serem, udekoruj świeżym tymiankiem i zmielonym pieprzem. Kluski są równie przepyszne w wersji odsmażanej. Można je podsmażyć z dwóch stron na odrobinie masła, wówczas zyskają chrupiącą skórkę i twardszą konsystencję.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz