Focaccia z ziołami i winogronami
Opinie
Składniki:
Dostosuj porcję
350ml ciepłej wody | |
500g mąki typu 00 | |
7g suchych drożdży | |
1łyżeczka soli | |
1łyżka oliwy plus do wysmarowania miski | |
ciemne winogrona | |
gałązki rozmarynu |
Mieszanka oliwno-ziołowa
2łyżki oliwy | |
1/4łyżeczki suszonego rozmarynu | |
1/4łyżeczki suszonego tymianku | |
1/4łyżeczki oregano | |
1łyżeczka świeżego rozmarynu |
Wskazówki
1.
Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnej misce rozpuść w wodzie drożdże i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj je do mąki wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek. Chwilę zamieszaj, aż składniki zaczną się łączyć, następnie zagnieć rękoma ciasto, będzie bardzo kleiste, ale to właściwy znak. Zagniataj około 5 minut, a potem przełóż je do wysmarowanej oliwą miski na 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Gdy upłynie czas ciasto podwoi objętość i zmieni konsystencję, stanie się gładkie, delikatne i będzie już znacznie przyjemniejsze w dotyku. Posmaruj blaszkę lub brytfannę oliwą i wyłóż na nią ciasto, naoliwioną stroną do góry. Delikatnie zrób palcami wgłębienia, a następnie wlej w nie mieszankę z oliwy i ziół. Odstaw na 30 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni.
Oznacz jako zrobione
3.
Jeśli ciasto po tym czasie się skurczyło, ponownie delikatnie je rozciągnij do końca blaszki, wyłóż winogrona i ozdób świeżym rozmarynem. Piecz około 25 minut. Focaccia powinna być zarumieniona, na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka. Mój piekarnik ma dużą moc, więc piekłam ją nieco krócej. Focaccia jest pysznym dodatkiem do sałatki, do wina, do spotkań.
Oznacz jako zrobione
Dodaj komentarz