Focaccia z ziołami i winogronami

75 minut

średnie

6 osób

Jep Gambardella w ‘Wielkim Pięknie’ mówi: ‘największym odkryciem po skończeniu 65 lat było to, że nie mogę tracić czasu na robienie rzeczy, których nie chcę robić.’
To bardzo kojące słowa, ale odnosząc je do siebie zamienię kolejność i powiem, że nie mogę tracić czasu na nierobienie rzeczy, które chcę robić. To trochę to samo, a trochę nie. Tym razem słowami Romano – ‘dobrze jest, jak jest’. Jednak nie zamierzam na tym poprzestać i jak on jedynie wspominać ‘piękne plany i zamiary, z których nic nie wyszło’, do tego mówiąc, że nostalgia jest przecież dobra. Bo jest, ale wolę ją odczuwać mając w głowie obraz spełnienia i zrealizowanych pragnień.
Życzę tego sobie i Wam, wznosząc toast włoską focaccią.

Opinie

Składniki:

Dostosuj porcję
350ml ciepłej wody
500g mąki typu 00
7g suchych drożdży
1łyżeczka soli
1łyżka oliwy plus do wysmarowania miski
ciemne winogrona
gałązki rozmarynu
Mieszanka oliwno-ziołowa
2łyżki oliwy
1/4łyżeczki suszonego rozmarynu
1/4łyżeczki suszonego tymianku
1/4łyżeczki oregano
1łyżeczka świeżego rozmarynu

Wskazówki

1.
Wymieszaj mąkę z solą. W oddzielnej misce rozpuść w wodzie drożdże i odstaw na 5 minut. Po tym czasie dodaj je do mąki wraz z 1 łyżką oliwy z oliwek. Chwilę zamieszaj, aż składniki zaczną się łączyć, następnie zagnieć rękoma ciasto, będzie bardzo kleiste, ale to właściwy znak. Zagniataj około 5 minut, a potem przełóż je do wysmarowanej oliwą miski na 1 godzinę.
Oznacz jako zrobione
2.
Gdy upłynie czas ciasto podwoi objętość i zmieni konsystencję, stanie się gładkie, delikatne i będzie już znacznie przyjemniejsze w dotyku. Posmaruj blaszkę lub brytfannę oliwą i wyłóż na nią ciasto, naoliwioną stroną do góry. Delikatnie zrób palcami wgłębienia, a następnie wlej w nie mieszankę z oliwy i ziół. Odstaw na 30 minut. W tym czasie nastaw piekarnik na 220 stopni.
Oznacz jako zrobione
3.
Jeśli ciasto po tym czasie się skurczyło, ponownie delikatnie je rozciągnij do końca blaszki, wyłóż winogrona i ozdób świeżym rozmarynem. Piecz około 25 minut. Focaccia powinna być zarumieniona, na zewnątrz chrupiąca, a w środku miękka. Mój piekarnik ma dużą moc, więc piekłam ją nieco krócej. Focaccia jest pysznym dodatkiem do sałatki, do wina, do spotkań.
Oznacz jako zrobione

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *